And Just Like That S2: – Noe av det mest tonedøve jeg har sett

Sarah Jessica Parker i rollen som Carrie Bradshaw er kanskje mer kjent for sitt enorme klesforbruk enn jobben hun gjør. Foto: Craig Blankenhorn/ HBO Max

Hver gang vi rantes: Det er mye man kan si om Sex og singelliv-spinoffens andre sesong, som kort sagt går økonomisk bananas i levekostnads-krise, med høy hummer og østers-føring. Og hvor blir det av Samantha Jones?

ANMEDELSE: Filmkritikerne Ida x 2 diskuterer og dissekerer Sex og singelliv-spinoffen And Just Like That sesong 2 i denne episoden av Hver gang vi rantes, og det spares ikke på kruttet.

LES OGSÅ: The Idol: Gutta krutt byr på rottehaler, rumpeballer og brystvortebonanza fra The Weeknds Buddhafigur-fylte mansion

https://www.tiktok.com/@tbatba.no/video/7255008561573481754

Karikaturliknende curlingforeldre på kondomjakt

En første observasjon er de mange overbeskyttende foreldrene som slipper alt de har i hendene for å komme sine unger til unnsetning – enten det er snakk om helt vanlige ting som kjærlighetssorg, eller et barn som skal debutere seksuelt og som trenger kondom.

I prosessen snubler karakterene og blir til reine (og ganske slitsomme) parodier på curlingforeldre, uten at vi helt skjønner om det skal være selvironisk, eller seriøst. Morsomt er det uansett ikke.

LES OGSÅ: Lil Nas X fikk politihjelp i Oslo

Parodisk? Kristin Davis som Charlotte har blitt en parodi på seg selv. Det samme har Miranda, mener filmkritikerne Ida Cathrine Holme Nielsen og Ida Madsen Hestman. Foto: HBO Max

Bader i penger

Jada, også den originale serien hadde problemer med å legitimere hvordan Sarah Jessica Parkers karakter Carrie Bradshaw, som var en singel frilanser, og som bare skrev én magasinspalte i uka kunne ha en så romslig bankkonto – i tillegg til å bo i en fin og romslig kåk på Manhattan alene.

Men spinoff-serien har virkelig hatt et pengeproblem fra start: Vi snakker nå om superrikinger, og de liker å flashe status.

Dét i seg selv trenger selvsagt ikke være et problem: Hvem elsker vel ikke å se rike folk på tv?

Problemet er at vi ikke ser at noe som helst står på spill for noen: Alt kan nemlig løses med penger.

LES OGSÅ: Pertentlig vintageentusiast vs. Roskilde: En festivaljomfrus beretning

Eneste lyspunkt så langt: Aidan vender tilbake – til en egosentrisk kvinne som ikke fortjener ham (vi har ikke glemt hva som har skjedd tidligere i den originale serien!). Foto: HBO Max

Ute av sync med resten av verden

Et annet stort problem, er at det er vanskelig å skjønne om serieskaperne selv er bevisst hvor off hele denne seriens karakterer og livssituasjoner er fra resten av verdens befolkning – i en tid med stadig økte forskjeller, et sinnsykt boligmarked (ikke minst i New York), og der de rike gjerne cracker usmakelige «jokes» uten å en gang å skjønne selv.

Ja, hvorfor ikke for eksempel gjøre komme med en morsomhet på palestineres vegne – som er noe de gjør her (!), om enn ubevisst – noe som mildt sagt gjør det enda verre, og blir ekstremt umusikalsk i det klimaet som er nå.

Når man har masse penger, i en serie som presenterer en verden der man kan kjøpe seg til løsningene på sine ikke så problematiske problemer iløpet av en episode, ja, da blir det liksom ikke så spennende.

HØR OGSÅ PODCAST-EPISODEN OM: Exit, rikinger på TV og grådighetens estetikk

Hvorfor ikke en dyr drink på et dyrt sted: I And Just Like That er aldri penger et problem. Det er snarere middelet som leger alle problemer, som gjerne løses innen episoden er omme. Foto: HBO Max

Det penger ikke kan fikse

Hvorfor kunne ikke noen gått konkurs eller noe? Da ville det vært litt spennende, sånn på ordentlig.

Det viser seg at den eneste av karakterene som det skjer noe litt interessant med, og der flere vanlige dødelige trolig kan kjenne seg litt mer igjen, er Che Diaz (Sara Raminez), kjæresten til Miranda, når hun mister et større jobboppdrag.

Foruten dette, er det også kommunikasjonen og forholdet mellom de to karakterene noe av det ved serien som virker mest troverdig, og der det faktisk står litt ting på spill. Kanskje fordi serien endelig klarer å vise at penger ikke kan kjøpe deg bedre kommunikasjon i forholdet, eller kan fikse begge parters ulike behov dersom dette skaper gnisninger i en relasjon.

LES OGSÅ: Filmaktuelle Apolonia Sokol: – Hvordan kan jeg bli sjokkert over mitt eget liv? 

Problemene i forholdet mellom Che (Sara Raminez) og Miranda (Cynthia Nixon) er det som virker mest troverdige og identifiserbare. Foto: HBO Max

Billige kunstneriske «grep», aka tråkking i hummersalaten

Men dette veier ikke opp for de mange heller slitsomme karikaturene som serien skaper, også gjennom et merkelig tempo, og en slags veksling mellom drama og forsøk på billig komedie.

Hvordan kan en serie som flasher rikdom med hummer og champis, evne å begå karakterbrudd, ved å bli helt Olav Thon, og stikke til billigkroken når det kommer til avgjørende kunsteneriske valg som regigrep, klipp, lydmiks og lyddesign?

Hva i huleste skjer med musikkvalget – hør bare på musikken i traileren. Omg.

Hvor ble det av den gode smaken og stilen?

Og hvor er Samantha Jones?

Enn så lenge har hun ikke vist seg. Vi venter i spenning på hva som skjer etter episode 7.

Samtalen baserer seg på de 7 første av totalt 11 episoder. I studio sitter Ida Cathrine Holme Nielsen og Ida Madsen Hestman.

Hør hele episoden her:

De første episodene av And Just Like That kan strømmes på HBO Max.

Følg oss på TiktokInstagramTwitter og Fjasboka

Del dette

5 thoughts on “And Just Like That S2: – Noe av det mest tonedøve jeg har sett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA