Skuespillere streiker i Hollywood for første gang på 40 år

Fran Dreschner ved talerstolen. Skjermdump: Youtube

«De står på feil side av historien i dag», tordnet skuespiller og fagforenings-president Fran Drescher fra talerstolen.

Kunstig intelligens og digitalisering av kulturbransjen får store motreaksjoner i Hollywood.

For første gang går skuespillere og manusforfattere samtidig ut i storstreik siden 1960, da Ronald Reagan var president i Screen Actors Guild. Og det er første gang skuespillere streiker mot film- og TV-industrien siden 1980. Det skriver blant andre Deadline.

Skuespillerstreiken ble enstemmig vedtatt i Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) torsdag, da forhandlingene mellom fagforeningen og Alliance of Motion Picture and Television Producers brøt sent onsdag kveld, uten at partene kom til enighet om vilkår for en ny kontrakt.

Skuespillerne krever høyere lønninger, økte royalties, og ikke minst garantier for at kunstig intelligens ikke vil bli brukt til å reprodusere bilder av dem i nyere film- og TV-produksjoner, uten deres tillatelse.

I mai stemte Hollywoods manusforfatterforening, Writers Guild of America, for å streike over mange av de samme spørsmålene knyttet til lønninger, royalties og kunstig intelligens.

Manusforfatterne har allerede streiket i mer enn 70 dager.

LES OGSÅ: And Just Like That S2: – Noe av det mest tonedøve jeg har sett

Sjokkert over behandling av skuespillere

SAG-AFTRA-president og skuespiller Fran Drescher talte på pressekonferansen ved laugets nasjonale hovedkvarter i Los Angeles. For mang er hun kanskje mest kjent som tittelrolle-innehaveren Fran Fine fra TV-serien i The Nanny.

Dreschner utbrøt at hun var «sjokkert» over måten Hollywood-studioer behandler skuespillere på:

«Jeg kan ikke tro det, for å være ærlig, hvor langt fra hverandre vi står når det kommer til så mange ting. Det er motbydelig. De burde skamme seg. De står på feil side av historien», uttalte hun.

«Vi står i solidaritet, i en forent enhet. Vår fagforening og våre søsterforbund og fagforeningene rundt om i verden står ved siden av oss, så vel som andre fagforeninger. Man kan ikke fortsette å bli marginalisert, fornedret og vanæret», fortsatte Drescher:

«Hele forretningsmodellen vår har blitt endret av strømming, digitalisering, og kunstig intelligens».

Sean Gunn kritiserer Disneys administrerende direktør, Bob Iger, til AP News:

@apnews

«I think that’s a shame, Bob!» «Guardians of the Galaxy» actor Sean Gunn questions Bob Iger’s salary after the Disney CEO’s comments on the Hollywood actors strike. #seangunn #guardiansofthegalaxy #bobiger #actorsstrike #hollywood

♬ original sound – The Associated Press – The Associated Press
«Hollywoods foreninger og laug står mer forent enn noensinne» heter det blant annet i erklæringen signer av flere fagforeninger som slutter seg til striken og som ble offentliggjort torsdag. Skjermbilde: Instagram/ IATSE (The International Alliance of Theatrical Stage Employees, Moving Picture Technicians, Artists and Allied Crafts of the United States, Its Territories and Canada)

«Bryr seg mer om Wall Street enn din familie»

Drescher, som også leder forhandlingskomiteen, uttalte torsdag at lauget forhandlet i god tro og var ivrige etter å oppnå en avtale som i tilstrekkelig grad dekket utøverens behov.

De mener Alliance of Motion Picture and Television Producers’ svar på forbundets viktigste forslag har vært «fornærmende og respektløse overfor våre massive bidrag til denne industrien».

«Hvis vi ikke står imot akkurat nå, kommer vi alle omsider til å bli rammet av dette. Vi kommer alle til å stå i fare for å bli erstattet av maskiner og storbedrifter som bryr seg mer om Wall Street enn deg og din familie. De fleste amerikanere har ikke mer enn $500 i nødstilfeller. Dette er en veldig stor sak, og det har veid tungt for oss. Men på et tidspunkt må du si: ‘Nei, vi skal ikke godta dette lenger. Dere er gale», uttalte hun videre.

Drescher avsluttet talen:

«Vi er arbeidere, og vi står rake. Vi forlanger respekt!»

Fredag ble streiken iverksatt i New York og Los Angeles.

Saken ble oppdatert 16.juli, kl.12.40, med noen rettinger, samt lagt inn intervju med Sean Gunn.

Følg oss på TiktokInstagramTwitter og Fjasboka

Støtt oss gjerne på Patreon.

Del dette

5 thoughts on “Skuespillere streiker i Hollywood for første gang på 40 år

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA