Little Simz på Roskilde: En maktdemonstrasjon

Foto: Steffen Jørgensen

ANMELDELSE: Samtlige av numrene fra den imponerende konsertvennlige katalogen gir voldsom respons fra publikum, i et sett der hver eneste låt føles nødvendig.

9 / 10

Konsert: Little Simz, Avalon, Roskildefestivalen 1 juni 2022

«Now I don’t wanna be the one to doctor this/ But if you can’t feel pain then you can’t feel the opposite». Det er majestetisk og mektig fra første tone, nemlig førstelåta Introvert fra sistealbumet, det kritikerroste Sometimes I Might Be Introvert. Selv om orkesteret som danner låtas oppbyggende atmosfære ikke har blitt med fysisk på scenen fra Avalon, er ikke Simbiatu «Simbi» Abisola Abiola Ajikawo alene, men akkompagneres av et mannsterkt band. Ikke at hun ikke hadde klart denne jobben alene, akkurat.

På det som har vært en noe svak dag lineup-messig for Roskilde, er hun en av de mest spennende artistene på plakaten: en undervurdert rapper og ordsmed, som ikke har fått like mye oppmerksomhet som hun kanskje har fortjent. Forrige album, Grey Area fra 2019 ble både kritikerrost og vant NMEs pris for beste britiske album i 2020. De siste to åra har hun ikke bare levert et sterkt fjerdealbum proppa med oppfinnsomme linjer som treffer og med fengende arrangementer til. Trolig er det også Little Simz’ rolle i den populære gangsterdrama-serien Top Boy, som har vært inngangsbilletten til musikken hennes for mange.

LES OGSÅ: Top Boy S4: Holder på spenningen mens den fortsetter å peke på brennaktuell tematikk

Holder koken

«Only the strong will survive» rapper hun, ironisk nok i samme øyeblikk som ei dame kicker ei venninne i samme ankel hun tråkka over på natta før. Det er med andre ord trangt under duken og nåde den som våger presse seg frem og forbi – akkurat sånn det skal være når man får overvære en artist av dette kaliberet.

På Avalon er det også tydelig at låtmaterialet har fått god gjennomgang i forkant: Festivalpublikummet synger og roper med på mange av tekstene, selv om hun ikke akkurat har gjort noen utprega forsøk på å lage typiske hits. Det trenger hun heller ikke.

Crowden som har vært tent og hengivne fra start, er straks enda mer fyrt opp når I Love You, I Hate You kommer som tredje låt ut. Det ugjestmilde surværet et snaut ølkast utafor, står i hard kontrast til den kokende stemninga.

LES OGSÅ: Polo G på Roskilde: God start på festivalens første dag

Holder på energien

Little Simz lurer på om vi er varme nok nå, og går over i den veldig allsangvennlige Selfish – med allsang. Energien blir stadig mer mer intens til tonene av den myke soul/rnb-oppbyggende sounden fra backingbandet. Andre låter som står seg mer ut, er Woman, eller også Point and Kill.

De oppriktige, brennaktuelle tekstene leveres med presisjon, tight flow, og en intonasjon og teknikk som man bare kan applaudere. Eller ta av seg klærne for, noe flere også ser seg nødt til. Det har jo ikke akkurat blitt mindre varmt mens vi har stått her.

Settets dramaturgiske oppbygning oppleves både gjennomtenkt og gjennomført: Samtlige av låtene i det som er en imponerende konsertvennlig katalog, og som man kanskje tenker mer over når man står her, fortsetter å gi voldsomt god respons fra publikum. Det i et sett der hver eneste låt føles nødvendig, og holder på energien hele veien igjennom – enten det er emosjonelt og/eller tempomessig.

Hovedpersonen selv tar hele scenen på en så avslappa måte, at du skulle trodd det var hennes andre hjem. Og veksler mellom å spille keyboard, fortelle noen historier og anekdoter, og orkestrerer alt rundt sitt narrativ, og på sine premisser.

Den klokkereine vokalen brer seg utover, og bærer hele teltscenen, med en attitude og et nærvær som både skaper energi og gir styrke, men som også nærer på publikums ekstase, i en tydelig dynamisk utveksling.

Settets dramaturgiske oppbygning oppleves både godt gjennomtenkt og gjennomført: Samtlige av låtene i det som er en imponerende konsertvennlig katalog, og som man kanskje tenker mer over når man står her, fortsetter å gi voldsom respons fra publikum. Dét i et sett der hver eneste låt føles nødvendig, og holder på energien – enten det er emosjonelt og/eller tempomessig – hele veien igjennom.

Settet som har gått all in, gå også «all out» og gir seg på topp. En ren maktdemonstrasjon når det kommer til festivalens rap-konserter, ja kanskje var dette den desidert beste.

Little Simz spiller også under Øyafestivalen 2022.

Hold deg oppdatert på det vi skriver om: Følg oss på Instagram og Twitter og Fjasboka

Del dette

3 thoughts on “Little Simz på Roskilde: En maktdemonstrasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA