Vibeke Løkkeberg under utdeling av Amandapris: – Mennene kupper norsk filmbransje

Skjermdump: Nrk.no

Regissøren sa ting hun «ikke hadde tenkt å si» da hun skulle dele ut prisen for årets beste film.

Da de to regissørene Vibeke Løkkeberg og Erik Poppe skulle dele ut prisen til «årets beste film» under lørdagens Amandaprisutdeling, benyttet Løkkeberg anledningen til å komme med kritikk fra scenen: 

– Å bli nominert betyr jo at man har berørt. Å lage film er jo å berøre. Men da vil jeg gjerne spørre: Hva kommer det av, at det er mest mannlige filmregissører som får æren av å berøre det norske publikum, og et internasjonalt publikum, når det gjelder Norge? Og jeg lurer på om filminstituttet selv legger merke til dette skillet her? spurte Løkkeberg retorisk, før hun fortsatte:

Skjermdump: Nrk.no

– Det er også kanskje juryen her som ikke har plukket ut filmer fra kvinnelige regissører. Men det kan jo ikke være riktig når man står og premierer menn og applauderer menn i dag, i 2022, og kun menn når det gjelder den store rollen i norsk film som er regissøren for det. 

Løkkeberg som selv er kjent for filmer som spesifikt tematiserer kvinnelige erfaringer og de mindre idylliske sidene ved familielivet, uttalte videre:

– Dette hadde jeg ikke tenkt å si. Det er kanskje litt sånn lite hyggelig å si av en gjest. Men jeg vil bruke anledningen til å se det fra en kvinnes ståsted, at man må gjøre noen ting. Det kan ikke være slik at fordi man har fått seriemuligheter i TV, så puttes kvinnelige filmregissører dit, og mennene kupper norsk filmbransje slik som de har gjort her i kveld.

LES OGSÅ: Begge forsøker å navigere i en verden som er styrt av menn

Se klippet her:

Fikk ikke støtte fra Poppe

Medprisutdeler Erik Poppe spurte deretter om han kunne få skyte inn en ting. Han fortsatte å rose norsk film:

– Det er et fantastisk nivå på det vi har sett, det er et fantastisk nivå på det som er laget. Og totalt sett så er variasjonen i et land som produserer ikke mer enn noen og tyve filmer, formidabel.

På dette svarte Løkkeberg: 

– Okei, nå ventet jeg meg litt støtte fra deg da, på det jeg sa. Det [at nivået er fantastisk] har vi sagt nok, til stor applaus fra salen. 

LES OGSÅ: The Last Duel-skuespiller Jodie Comer til TBA: – Åpenbart hvorfor tematikken er relevant

– Enda en premie til menn

Deretter annonserte Løkkeberg de nominerte slik:

– Da skal vi gi enda en premie til en mann eller menn som ikke går i skjørt. 

De nominerte filmene var Verdens verste menneske (regi: Joachim Trier), De Uskyldige (regi: Eskil Vogt) og Nordsjøen (regi: Jon Andreas Andersen),

Det var Verdens verste menneske som mottok prisen for årets beste film. Her valgte manusforfatterne Joachim Trier og Eskil Vogt å svare ved å overlate takketalen til produsent Andrea Berentsen Ottmar.

Verdens verste menneske ble årets store vinner under gårsdagens Amandapris-utdeling, med fem priser. Også De uskyldige gjorde det skarpt, med fire statuetter. Eskil Vogt har vært involvert som manusforfatter på Verdens Verste Menneske, i tillegg til De uskyldige, der han også hadde regien og som han vant en Amanda for.

LES OGSÅ: Lily Allen og Olivia Rodrigo ga en «Fuck you» til høyesterett etter opphevelse av abortlov

Hold deg oppdatert på det vi skriver om: Følg oss på Instagram og Twitter og Fjasboka

Del dette

2 thoughts on “Vibeke Løkkeberg under utdeling av Amandapris: – Mennene kupper norsk filmbransje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA