Historisk prisdryss til norske filmer i Sundance

Filmen om Mats "ibelin" Steen fikk pris i Sundance. Foto: Bjorg Engdahl

Filmen om Mats "ibelin" Steen fikk pris i Sundance. Foto: Bjorg Engdahl

Den beste prisutdelingen for norske filmer på en stor festival noensinne, ifølge Norsk filminstitutt.

Benjamin Rees (Kunstneren og tyven) dokumentarfilm Ibelin mottok pris for henholdsvis beste regi og publikumsprisen i kategorien World Cinema: Documentary, mens filmen Ukjent landskap av regissør Silje Evensmo Jacobsen, fikk juryprisen i samme kategori.

Thea Hvistendahls spillefilmdebut Håndtering av udøde fikk pris for beste originale filmmusikk i kategorien World Cinema: Dramatic Competition, til komponist Peter Raeburn.

Dermed er årets prisutdeling den beste for norsk film på en stor festival noensinne. Det skriver Norsk filmintstitutt (NFI) som deler gladnyheten fredag kveld, norsk tid, like etter at prisutdelingen har funnet sted.

LES OGSÅ: Årets beste nordiske kortfilmer 2023

Mats «Ibelin» Steen. Foto: Bjørg Engedahl/ Medieoperatørene
Mats Steens karakter Ibelin i World of Warcraft, her på en date. Stillfoto: Ibelin/ Medieopratørene/Euforia film

Stor betydning med priser

«En slik pris hjelper filmens fremtidige liv og øker sannsynligheten for at den blir sett av flere. Det er vi utrolig takknemlig og glade for» sier blant annet Benjamin Ree, regissør av Ibelin, i en pressemelding fra NFI.

Ree deltok i Sundance også i 2020 med kritikerroste og prisnominerte Kunstneren og Tyven som den første norskregisserte dokumentarfilmen i hovedkonkurransen, her han vant prisen Special Jury Award for kreativ historifortelling.

Ibelin hadde sin verdenspremiere på åpningen av Sundance i år, og deretter Norgespremiere under Filmfestivalen i Tromsø dagen etter.

https://www.instagram.com/p/C2i0ql2qI74/

Filmen handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. 

Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft.  

«Vi vil gjerne dedisere denne prisen til Mats «Ibelin» Steen. Den skal stå sammen med bildet av ham hjemme hos foreldrene Robert og Trude. Vi håper filmen skal nå så mange som mulig, og skape diskusjoner og inspirasjon over hele verden», sier regissøren til Norsk Filminstitutt.

Regissør Benjamin Ree i Sundance. Foto: Ingvil Giske/Medieoperatørene

Annerledes familieliv

Regissør Silje Evensmo Jacobsen har jobbet med flere dokumentarfilmer og -serier, blant annet Team Ingebrigtsen og Tro kan flytte fjell, som hadde premiere på Thessaloniki dokumentarfilmfestival, der den mottok Prix Europa Iris Award.

Dokumentarfilmen Ukjent landskap tar for seg en familie som velger å leve et annerledes liv, tett på naturen, der de er selvforsynte og «frie» – noe som også innebærer et liv utenfor det normale samfunnet. Men snart skal den tilsynelatende idylliske tilværelsen ta en brå vending når moren får kreft.

Både Ibelin og Ukjent landskap deltar i hovedkonkurransen under Human dokumentarfestival i mars.

Spillefilmen Håndtering av udøde av Thea Hvistendahl er en magisk realistisk kjærlighetshistorie om å akseptere det vi ikke kan kontrollere og beveger sg melllom arthiouse og horror. Filmen har mye av samme stemingslandskap som La den rette komme inn – som i likhet med Håndtering av udøde er basert på en roman av John Ajvide Lindqvist, som også har skrevet manuset. Her har filmmusikken spilt en stor rolle, og takket være solid jobb av komponist Peter Raeburn som fikk pris under Sundance, gir han et tydelig avtrykk.

I rollene finner vi blant annet Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie. Dette er Hvistendahls spillefilmdebut, men hun har tidligere blant annet regissert hybridfilmen Adjø Montebello. 

LES OGSÅ VÅR ANALYSE: Med en uforlignelig Emma Stone i hovedrollen, er Poor Things en svimlende steam punk-karuselltur der overveldende skjønnet og ren estetisk gru fletter deformerte fingre

Del dette

1 thought on “Historisk prisdryss til norske filmer i Sundance

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA