Berlins technoscene offisielt lagt til Unescos kulturarv-liste

Foto: Adobe Stock

Inkluderingen skjer mer enn et tiår etter at det ble igangsatt kampanje for å få techno-kulturen på Tysklands verdensarv-liste.

Tysklands kulturdepartement og Unesco-kommisjonen har lagt Berlins technoscene til landets liste over immateriell kulturarv, som en anerkjennelse av techno-scenens bidrag til byens kulturelle identitet. Det melder blant annet The Guardian.

Inkluderingen av musikksjangeren på lista over immatriell kulturarv-liste kommer etter at et kollektiv av DJ-er, festivalarrangører og fans aksjonerte for å bevare byens technoscene etter å ha fryktet at kulturen ikke ville overleve uten at den ble lagt til lista.

I mer enn et tiår har kampanjen pågått for å få technokulturen på Tysklands verdensarv-liste, igangsatt av Rave the Planet, en non-profit organsisasjon for elektronisk musikkultur.

Berlins Clubcommission, et nettverk for Berlins technoklubber og musikere, beskriver oppføringen som «nok en milepæl for Berlins technoprodusenter, artister, klubboperatører og arrangementsarrangører».

«Særlig sårbar»

Immateriell kulturarvstatus gis oftere til mer tradisjonelle kulturelle aktiviteter, som malawisk Mwinoghe-dans eller slovakisk sekkepipekultur.

Den nylige anerkjennelsen av immateriell kulturarv som jamaicansk reggae og Indias enorme Kumbh Mela-festival på Unescos liste, fikk imidlertid folk i techno-miljøet i Berlin til å sette i gang en kampanje for at techno skulle bli inkludert i Tysklands register, som er separat fra Unesco-lista.

Techno-scenen er en av seks nye oppføringer på listen over immateriell kulturarv i Tyskland den 13.mars i år – og som blant annet inkluderer fruktvin, fjellklatring og en parade i Bayern, kjent som Kirchseeoner Perchtenlauf.

Unesco skriver selv om den immaterielle arven som en kilde til identitet med forankring i historien:

«Filosofi, verdier og tenkemåter overføres gjennom muntlige tradisjoner, gjennom språk og andre former for ikke-materiell kommunikasjon, og utgjør samfunnslivets fundament.

Arvens immaterielle karakter gjør den særlig sårbar. Sang og dans, tradisjoner, språk og kunnskap er i ferd med å forsvinne på grunn av globalisering, konflikter og vår hurtig skiftende livsstil, særlig i Asia, Oseania, Afrika og Øst-Europa».

Les mer om Unescos konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven.

Følg oss på TiktokInstagramBlueskyX og Fjasboka

Del dette
Kulturplattformen TBA