Dizzee Rascal på John Dee: Intim russefest for de voksne

Dizzee Rascal på John Dee. Foto: Ida Madsen Hestman

ANMELDELSE: Eller var det alternativ søndagsmesse?

7 / 10

Konsert: Dizzee Rascal, John Dee, 28.april 2024

UK Grime og garage-gig på en søndag? Hvorfor ikke? Det er tross alt Dizzee Rascal, Danny Browns hovedinspirator som er i byen. Bare som 18-åring ble han dekorert med den prestisjetunge Mercury-prisen for sin innovative skaperkraft og verbale leveringer.

Med tanke på den store pågangen av Oslo-ungdom som har dominert britiske rap-konserter i Oslo, så som Aitch, Stomzy, og Dave – der konserten ble solgte ut samme dag som billettene ble lagt ut – kunne en kanskje tro denne karen – selv om han tilhører en eldre generasjon – ville fylt storebror Rockefeller helt greit?

Jeg skriver dette vel vitende om at en viss Ville Valo aka HIM spiller akkurat der samme kveld. De tilhører omtrentlig samme generasjon, dog med ulike sjanger-målgrupper. Man kan vel i hvert fall si det er duket for absolutt nostalgifest på hele huset for de som var unge rundt 2003 +/-.

Alt tyder på at dette er kjernemålgruppa: Fraværet av mennesker under 25 er tydelig. Jeg finner faktisk én person som akkurat er 25 år i lokalet. Men det er det overraskende energisk for voksen-gig på en søndag å være – og det er før settet overhodet har starta.

Volumet skrus kraftig opp, og det pumpes ut amerikanske rap-slagere, så høyt at diskanten skraper på trommehinna.

LES OGSÅ: UK Garage møter 2-step, Løkka-rap, Sørafrikansk popiano og Lulesamisk synthpop: Dette hører vi på nå

Ordknapt men feststemt

Hovedpersonen kommer ut på scena, ladd som en granat. Han åpner med høyt tempererte spor fra sisteskiva som kom tidligere in år, Don’t Take It Personal, og som utgjør mesteparten av setlista. Det er dog lite fra debutskiva og gjennombruddet Boy In Da Corner å spore, men klassikeren Fix Up, Look Sharp får sin selvfølgelige plass.

Hypemannen veit å stå mest i front på scenen og posere i scenelyset, så mye at en forvirra person kunne fort trodd det var han som var hovedpersonen. Mens Dizzee selv er kremmer og publikumspleaser som tar folk på første rad i hånda, poserer gladelig inn i kameraer og er i det hele tatt en veldig energisk Yes-man. Proff og ydmyk.

Dog savner jeg litt mer verbale rapkunster, for det går overraskende på speed fra grime og dirty bass, til Bassline Junkie og eskapadisk dubstep. Vokalen er snart helt borte, det er tidvis kun synthbass og rytmer som gjelder og det føles mer som en Skrillex-gig. Og det faller absolutt i smak blant de fremmøtte. Det er så man ikke er i Oslo lenger på en søndag.

LES OGSÅ: Tungtvann inntar operaen med et stjernegalleri fra norsk hiphop – og Kringkastingsorkesteret

LES OGSÅ: Hvordan påvirker Tiktok fremtidens musikk? Svaret ligger kanskje i Nigerias cruise beat

Bankers

Mange av Dizzee Rascals mest kjente hits er også fra den smått utskjelte, såkalte «edm-perioden» fra 2011 med Tounge N’ Cheek, og samarbeider med Armand Van Helden og Calvin Harris – som også er på kveldens spilleliste.

Det er også noe mange tilstede i kveld ser ut til å huske godt. Det er denne retninga Dizzee har gått med de siste albumene sine, men det er kanskje også noen tilstede som gjerne skulle hørt mer verbal ordkunst fra grime-pioneren.

Lyden fra vokalen er også noe lav, og forsvinner litt inn i ferdig innspilt singback. Men det glir så fort over over i å bli hardcore edm-fest, at jeg nesten tror jeg har fått blackout på et tidspunkt. Og er helt med på notene.

Dramaturgien i settet er forseggjort: den ene toppen overgår den andre, det er i hvert fall sånn det oppleves. Det strekker heller ikke ut, men gønner på maks, og gir seg mens leken er god.

Bonkers er så bankers at den får kjørt seg to ganger, og det høres helt rett ut. Jeg hadde aldri trodd jeg ville se så mange voksne norske mennesker hoppe i ekstase med armer i været til hardcore bassline og dubstep på en søndag i Oslo. Ta det som en kompliment.

LES OGSÅ: Berlins technoscene offisielt lagt til Unescos kulturarv-liste

Følg oss på TiktokInstagramBlueskyX og Fjasboka

Del dette

1 thought on “Dizzee Rascal på John Dee: Intim russefest for de voksne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TBA
Verified by MonsterInsights