Palestinsk-norsk film vant regissør-pris under et av verdens mest prestisjetunge dokufilmfestivaler

«Klarer å finne håp og humor midt i en ufattelig smerte», skriver juryen i sin uttalelse som også roser Mohamed Jabalys blikk og evne til å bruke humor og finne lyspunkter.

Den palestinske regissøren Mohamed Jabaly fikk prisen for beste regi i den internasjonale konkurransen under verdens mest prestisjetunge dokumentarfilmfestival, IDFA for filmen Al haya helwa (norsk tittel: Livet er vakkert).

«Et tidsriktig filmatisk uttrykk for det universelle behovet for å bli anerkjent i vår fulle menneskelighet. En overbevisende tiltale mot de byråkratiske og politiske strukturene som benekter det», skriver juryen i sin uttalelse som også roser Jabalys blikk og evne til å bruke humor og finne lyspunkter:

«En regissør-tone som til tross for at det nesten er umulig, klarer å finne håp og humor midt i en ufattelig smerte. Et presserende krav om frihet, bevegelsesfrihet, frihet til muligheter og frihet til å forfølge drømmene våre».

LES OGSÅ: Dokumentarfilmen om Ramallahs tidligere borgemester, Musa Hadid, og andre arabiske filmer her

LES OGSÅ: 15,7 millioner til spillefilm om drapet på Benjamin Hermansen

Filmskaper Mohamed Jabaly er fra Gaza, og langfilmdebuterte med dokumentaren Ambulance i 2017, som han mottok flere priser og god kritikk for. Foto: Hamoudi Badarna

Filmen følger Jabaly fra han som dokumentarfilmregissør i 2014 besøker filmfestivalen i Tromsø, da grensene til Gaza stenger. Jabaly kan dermed ikke vende hjem. Det skal ta sju år før han kan treffe familien sin igjen.

Etter å ha blitt nektet arbeidstillatelse i Norge, etter flere anker, og til tross for at hans debut-dokumentarfilm Ambulance (2017) får internasjonal suksess, bestemmer han seg for å ta saken sin til retten, støttet av en voksende gruppe støttespillere.

Han holder kontakt med familien sin, men når Gaza blir angrepet igjen, opplever Jabaly smerten ved å være skilt fra sine kjære, og han står overfor et umulig valg. Hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som en internasjonalt anerkjent filmregissør, og dele sine historier med verden.

Filmen Al haya helwa er produsert for Stray Dogs Norway av Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen.

Følg oss på TiktokInstagramTwitter og Fjasboka

Støtt oss gjerne på Patreon.

Del dette

2 thoughts on “Palestinsk-norsk film vant regissør-pris under et av verdens mest prestisjetunge dokufilmfestivaler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TBA
Verified by MonsterInsights