Palestinsk-norsk film åpner Tromsø internasjonale filmfestival: – Et kjærlighetsbrev til Tromsø, Gaza og mamma

Grensen til Gaza ble stengt mens den palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly besøkte Tromsø i 2014. Nesten ti år senere skal filmen hans Life is Beautiful åpne filmfestivalen i Tromsø.

Filmen har den arabiske tittelen Al haya helwa, og mottok nylig prisen for beste regi i den internasjonale konkurransen under den prestisjetunge dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam.

Her tar for regissørens for seg sin sju år lange limbotilværelse og kamp for å beholde sin palestinske identitet, men også kampen for å bli anerkjent som filmskaper.

LES OGSÅ: Droppet fra ny Scream-film etter Palestina-støtte

LES OGSÅ: Palestinsk-norsk film vant regissør-pris under et av verdens mest prestisjetunge dokufilmfestivaler

LES OGSÅ: Se dokumentarfilmen om Ramallahs tidligere borgemester Musa Hadid, og andre palestinske og arabiske filmer her

Filmskaper Mohamed Jabaly er fra Gaza, og langfilmdebuterte med dokumentaren Ambulance i 2017, som han mottok flere priser og god kritikk for. Her med festivalsjef i TIFF, Lisa Hoen. Foto: Jamie Michael Bivard

Life is Beautiful tar for seg situasjonen Jabaly står i da han ikke kommer seg hjem igjen til Gaza og søker arbeidsvisum som filmregissør i Norge.

Han møter motstand og blir nektet arbeidstillatelse fordi han ikke har filmfaglig utdannelse. Dette til tross for at debut-dokumentarfilmen hans Ambulance har blitt vist på flere anerkjente internasjonale filmfestivaler og får stor suksess.

Mange kamper

Etter flere anker, bestemmer han seg for å ta saken sin til retten, støttet av en voksende gruppe støttespillere.

Han holder kontakt med familien sin, men når Gaza blir angrepet igjen, opplever Jabaly smerten ved å være skilt fra sine kjære, og han står overfor et umulig valg: Hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som en internasjonalt anerkjent filmregissør, og dele sine historier med verden.

– Tromsø har vært som mitt andre hjem. Det er stort å få åpne TIFF med Life is Beautiful, som er en film om livet mitt, Tromsø og Gaza, forteller Jabaly i en uttalelse.

LES OGSÅ: Tromsø-rapperen Klish om roboter og aliens, musikk og autisme – og det å motta et intimt bilde på avveie

LES OGSÅ: 15,7 millioner til spillefilm om drapet på Benjamin Hermansen

Bilder fra filmen Life is Beautiful. Foto: Stray Dogs

Vil minnes det vakre fra Gaza

Jabalys film går under årets grunntema for Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) som handler om hvordan film kan vise løsninger og skape håp i den krevende situasjonen verden befinner seg i.

Jabaly mener det er utfordrende å presentere filmen nå, men mener de samtidig også er viktig:

– Jeg har mange vakre minner fra min oppvekst i Gaza. I dag er ikke byen til å kjenne igjen. Alt har blitt ødelagt over de siste månedene med brutalitet og folkemord. For meg er denne filmen en måte å minne verden på hvordan jeg husker Gaza, og vise alt det vakre i ruinene. «Livet er vakkert» er et uttrykk jeg bruker daglig. Det er en påminnelse om å sette pris på livet, men også et eksempel på motstand – som en føniks som reiser seg fra asken igjen og igjen, sier Jabaly om filmen som han kaller «et kjærlighetsbrev til Tromsø, Gaza og mamma».

Life is Beautiful får norgespremiere 15.januar 2024 og er produsert for Stray Dogs Norway av Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen.

HØR OGSÅ: Hvorfor er vi så begeistra for en dialogtung serie om Gro Harlem Brundtlands vei mot sin statsministerposten som ikke gidder late som at den ikke er spilt inn i nåtid?

SE OGSÅ: Vold, utenforskap, djevler og dyr: Se noen av filmene fra årets Amandus Blikkfang her

Følg oss på TiktokInstagramTwitter og Fjasboka. Støtt oss gjerne på Patreon.

Del dette

2 thoughts on “Palestinsk-norsk film åpner Tromsø internasjonale filmfestival: – Et kjærlighetsbrev til Tromsø, Gaza og mamma

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA