– Jeg liker ofte å gjøre ting bevisst stygge

Vilde Tuvs Grotten har fått musikkvideo, og ikke av den skjematiske sorten. Regissør og Humornieu-mann Vegar Tryggeseid har bedrevet «reportasje».

En av de mest episke låtene fra Vilde Tuvs album Melting Song, har nå fått sin visuelle tolkning, laget av komiker, «anti-humor»-mann og regissør Vegar Tryggeseid.

Videoen til låta Grotten portretterer Humornieu-medkollega Michael Amundsen, som også er en av Vilde Tuvs største fans – eller, hvor stor fan er han egentlig?

Det får du finne ut av selv, men resultatet virker som en slags hybrid mellom meta-reportasje eller mockumentar, der vi følger Michael gjennom grelle Oslo, mens regissør Tryggeseid forteller det han tror Michael sier i filmen gjennom et lite vindu på skjermen – et stilvalg som både gir assosiasjoner til teams-møter og rare effekter på 90-tallet.

Hovedideen til Tryggeseid er en regissør-karakter som har fått i oppgave å lage musikkvideo, og at utførelsen er dårlig:

– Og muligens mangler han også «respekt» for musikken. Videre tenkte jeg at det kunne bli en slags reportasje eller et portrett. Jeg filmet Michael i forskjellige situasjoner uten å helt vite hva portrettet skulle handle om, og så la jeg til fan-vinklingen i klippen, forteller Tryggeseid.

– Jeg har bevisst lagt inn svakheter i musikkvideoen. Både estetiske, fortellertekniske og tematiske. Noen av svakhetene er kun ment å være morsomme. Og noen av de står i kontrast til det som ansees som styrker i musikkvideoer. Og akkurat de svakhetene kan kanskje ses på som en kommentar til sjangeren, hvis man har på seg dé brillene.

LES OGSÅ: Filmaktuelle Paolo Sorrentino om det å dykke i sin egen ungdomstid, hvorfor han driter litt i kinofilmens framtid – og Maradona.

LES OGSÅ: Euphoria S2: Fortsetter å utfordre den konforme titteren

Anti-humor

– Denne ironiske meta-estetikken gir både litt The Office- og Kristoffer Borgli-vibes ? 

– Jeg liker ofte å gjøre ting bevisst stygge, og en grunn til at jeg gjorde det i dette tilfellet var at budsjettet uansett ikke var høyt nok til å lage noe klassisk vakkert, kult og proft – spesielt med tanke på foto og etterbehandling – så da kan man liksågodt overdrive, eller poengtere, det stygge og amatørmessige. Det er anti-humor. Det er bevisst dårlig.

–  Ja, dette prosjektet ser jo ekstremt billig ut. Hva var budsjettet ?

– 5000 kroner. De gikk til honorar til Michael og meg. 

– Tenker du at det kreves noen som helst kompetanse – eller godt budsjett – for å lage en god musikkvideo?  

– For å lage gode klassiske musikkvideoer trenger man vel helst begge, men i hvert fall det første. Og så finnes det jo rom for små, alternative musikkvideoer, hvor man kan gå inn i det med lavt budsjett og en annen type kompetanse. Det er jo innen humor min kompetanse ligger, og dette er nok mer en sketsj enn en musikkvideo, og kanskje er det også et motsvar til overproduserte musikkvideoer

– Og en estetisk reaksjon kanskje på en mer alvorsbetynget generasjon? Jeg får veldig 90-talls-assosiasjoner, også av humoren i at det er et «ræva prosjekt» ?

– Det vel kanskje sånn at den generasjonen som kommer opp nå er mer opptatt av inderlighet, ja. Og at det er færre folk i den generasjonen som har som impuls å møte situasjoner med ironi. Eller har det behovet. Sånn generelt sett tenker jeg at et samfunn alltid har godt av flest mulig ironiske stemmer. Vilde er definitivt en av dem, men hun greier også å veksle fint mellom inderlighet og ironi, og estetikk og anti-estetikk – altså det fine og det bevisst stygge.

LES OGSÅ: – Historiene er innimellom så drøye at man må le

Sans for det uperfekte

Hva mener så Vilde Tuv selv om resultatet ?

– Det jeg liker med at Vegard Tryggeseid sine ting er at det ikke er perfeksjonistisk, men heller tar utgangspunkt i det som skjer, og prøver å ha det så gøy som mulig med det. Så er det veldig kompromissløst, og det liker jeg. Etter jeg har sett på noe han har laget, eller snakket med ham, så føler jeg at jeg kan være mer meg selv. At det er lov, skriver hun på mail.

Grotten er den femte musikkvideo fra albumet Melting Songs. Samtlige ti spor får sin egen video.

De tidligere videoene er laget av fjorårets Spellemann-vinner Håkon Hoffart (for musikkvideoen til B-Boy Myhre og Cezinandos Gammel person), men også Veronica Bruce, Maria Hilde og Fredrik Maaland.

De kommende videoene er laget av billedkunstnerne Melanie Kitti, Tore Winsents og Bea Persson, og dessuten musikk-duoen Smerz. Disse slippes utover våren.

Se videoen til Grotten her:

Del dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TBA
Verified by MonsterInsights