Filmer vi gleder oss til under årets internasjonale filmfestival i Venezia

Bodil Jørgensen i Lars von Triers Riget-avslutning, Riget Exodus. Foto: Viaplay

Harry Styles og Florence Pugh i Don’t Worry Darling, kannibal-film fra Luca Guadagnino, Lars von Triers Riket-avslutning, og en overvektig Brandon Fraser vender tilbake til lerretet i Darren Aronofskys The Whale: Dette er noen av filmene på årets festival.

HVA: Blonde (regi: Andrew Dominik)

MED: Ana de Armas, Adrien Brody

Ana de Armas spiller Marilyn Monroe i Blonde. Skjermdump: Youtube

Ana de Armas er Marilyn Monroe i Andrew Dominiks Blonde. Filmen er basert på den populære romanen av Joyce Carol Oates med samme navn som gjenforteller det kompliserte livet til det verdenskjente ikonet. Her utforskes spenningen mellom hennes offentlige og private liv, med noen kunstneriske friheter, ved å viske ut skillene mellom fakta og fiksjon.

For de som tror dette blir en trivelig reise, kan jeg informere om at Motion Picture Association har gitt filmen en NC-17-rating, noe som tilsvarer 18 årsgrense i Europa, og som betyr at den sannsynligvis vil være like forstyrrende som tidligere rykter har antydet – altså mengder vold, blodig oralsex, samt et snakkende foster (noe sier meg at dette kanskje ikke er like harmløst som det vi møter i norske Ninjababy).

«Hvis publikum ikke liker det, er det publikums problem» har regissøren selv uttalt til Screen Daily. Jeg merker at jeg heller vil se en Marilyn Monroe-film med 18-årsgrense framfor en som er barnevennlig, og lover vel godt for Dominik, hvis film-cv har vært noe ujevn hva gjelder kvalitet.

LES OGSÅ: Gaspar Noé:  – Jeg har aldri laget en seriøs film før i mitt liv

HVA: Bones & All (regi: Luca Guadagnino)

MED: Timothée Chalamet, Taylor Russell

Taylor Russell som Maren and Timothée Chalamet som Lee. Foto: Yannis Drakoulidis / Metro Goldwyn Mayer Pictures

En romantisk skrekkfilm med Taylor Russell (Waves) og Timothée Chalamet (Dune) i hovedrollene. Manuset ble skrevet av Suspiria-manusforfatter David Kajganich og er basert på romanen med samme navn av Camille DeAngelis.

Og følger Maren (Russell), en ung kvinne og kjøtteter som lærer å leve på siden av samfunnet og som møter Lee (Timothees karakter ) mens hun er på «langrennstur». De slår seg sammen for å finne hennes fraværende far og forstå hvorfor hun føler behov for å spise menneskene som elsker henne.

Filmen gjør også gjenforeninger rundt omkring, for både rollebesetning og crew fra Guardinos tidligere prosjekter. Call Me By Your Name-skuespiller Michael Stuhlbarg har sluttet seg til prosjektet, og Chloë Sevigny og Francesca Scorsese fra det ferskere TV-prosjektet We Are Who We Are er også involvert. Med komboen kannibalisme-tematikk og Call Me By Your Name-nostalig, begynner man jo nesten å savne elefanten i rommet: Armie Hammer.

HVA: All the Beauty and the Bloodshed (regi: Laura Poitras)

MED: Sackler-familien, Oxycontin

Foto: Praxis Films

Dokumentarfilmskaperen Laura Poitras vant Oscar for sitt portrett av varsleren Edward Snowden, Citizenfour (2014). Nå er hun aktuell med All the Beauty and the Bloodshed, en dokumentar som har blitt holdt ganske skjult. der hun retter linsa mot den legendariske fotografen Nan Goldin, og forteller om hennes lange kamp mot den mektige Sackler-familien, som er ansvarlig for Oxycontin – og USAs opioid-epidemi.

LES OGSÅ: Michael Keaton leverer i kaotisk serie om USAs opiumskrise

HVA: The Banshees Of Inisherin (regi: Martin McDonagh)

MED: Colin Farell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan

Colin Farrell og Brendan Gleeson i The Banshees Of Inisherin. Foto: Searchlight Pictures/20th Century Studios

The Banshees of Inishering er en (etterlengta) gjenforening mellom Coling Farrell og Brendan Gleeson for første gang siden gangsterdramaet In Bruges fra 2008, med regissøren selv, Martin McDonaugh, sist kjent for Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017).

Plotet kan også minne om forrige samarbeidsprosjekt mellom de tre: To venner befinner seg i en aldri så liten krise når den ene brått avslutter forholdet – noe som leder til alarmerende konsekvenser for dem begge.

Det er dessuten verdt å merke seg at det unge irske stjerneskuddet som fortsetter å få interessante roller om dagen – Barry Keoghan – er med på kalaset.

LES OGSÅ: The Batman-stjernen Barry Keoghan bekreftet til Top Boys siste sesong

HVA: Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths (Regi: Alejandro Gonzáles Iñárritu)

MED: Daniel Giménez Cacho, Griselda Sicilian

Foto: Netflix

Den høyt profilerte regissøren bak filmer som Birdman, The Revenant, 21 Gram og Elskede kjøtere, er tilbake med en ny spansktalende film, en såkalt nostalgisk komedie.

Vi vet at den er skutt i Mexico City, og på slående 65mm film, av Oscar-nominerte Darius Khondji (Se7en), med produksjonsdesign av den Oscar-vinnende meksikanske designeren Eugenio Caballero (Roma, Pans Labyrint) og kostymedesign av Anna Terrazas (The Deuce, Roma), begynner dette å høres mer enn lovende ut.

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths er en nostalgisk komedie satt opp mot en episk personlig reise. Den skildrer historien om en anerkjent meksikansk journalist og dokumentarfilmskaper, som vender hjem og må jobbe seg gjennom en eksistensiell krise mens han kjemper for sin identitet, familiære forhold, sin fasltåsthet i minnene sine, så vel som fortiden til landet sitt.

Han søker svar i fortiden for å forsone seg med hvem han er i nåtiden. Med andre ord: Et drama som også handler om noe større og som Innaritu har skildretfør på mesterlig vis.

HVA: The Whale (regi: Darren Aronofsky)

MED: Brendan Fraser, Sadie Sink

Brendan Fraser i The Whale. Foto: A24

Brendan Fraser har, naturlig nok, lagt på seg noen ekstra kilo siden han spilte den muskuløse og overdrevent solariumsbrune George of the Jungle. Darren Aronofsky har tatt de ekstra kiloene noe lengre med The Whale – noe tittelen jo indikerer. Fraser spiller en ekstremt overvektig engelsklærer ved navn Charlie, som prøver gjenoppta kontakten med sin 17 år gamle datter, Elle – som spilles av Sadie Sink fra Stranger Things (Hun som får hvite øyne til Kate Bush’ Running Up That Hill).

Aronofsky, som har stått bak noen av de sterkeste, mest nådeløse filmene som evner å skildre hvordan psykisk helse, ego og selvbilde påvirker relasjoner og ikke minst en selv på interessante måter – som Requem For A Dream, The Wrestler og Black Swan – er vitterlig rett mann på rett sted for en slik film. Så ja, man er da spent på denne her.

HVA: Athena (Regi: Romain Gavras)

MED: Dali Benssalah, Sami Slimane, Anthony Bajon^

Foto: Netflix

Veldig spent på denne filmen. Athena er en tragisk skildring om tre søsken, som etter at deres yngste bror dør under uforklarlige omstendigheter, blir kastet ut i et kaos.

Lite informasjon er sluppet om den, men den er laget av Romain Gavras, regissøren som ikke bare gjør reklamesnutter for Louis Vuitton og Dior. Han er kanksje mest kjent som musikkvideoregissør, blant annet Jamie xx’ Gosh, Kanye West og Jay-Zs video No Church in the Wild og M.I.A.s Bad Girls og Born Free.

Han regisserte også Justice’ Stress, som sammen med Born Free ble kontroversielle for sine grafiske voldsscener. Gavras’ filmer og musikkvideoer har ofte et gritty uttrykk som også er ladd med mye energi. Gavras har også jobbet med franske produksjoner som Verden for dine føtter og Vår dag skal komme med Vincent Cassel.

Nå slår han seg sammen med manusforfatter med et cast som består av en gjeng som tidligere har hatt litt anonyme roller, deriblant Dali Benssalah fra No Time to Die fra 2021, og serien Nox fra 2018.

Sjekk denne traileren:

HVA: White Noise (Regi: Noah Baumbach)

HVEM: Adam Driver, Greta Gerwig, Jodie Turner-Smith, Don Cheadle, André 3000

WHITE NOISE – (L-R) Greta Gerwig (Babette), May Nivola (Steffie), Adam Driver (Jack), Samuel Nivola (Heinrich) and Raffey Cassidy (Denise). Cr: Wilson Webb/NTEFLIX © 2022

Noah Baumbachs White Noise, med blant andre Adam Driver og Greta Gerwig i hovedrollene, får æren av å åpne hele haraballet i år – og skriver samtidig historie som den første Netflix-filmen som gjør dette. Filmen – som flere har påpekt, kan minner noe om Stranger Things – er basert på romanen av Don DeLillo, og Baumbach har selv skrevet manuset.

Regissøren er tilbake på festivalen etter at han hadde premiere med Marriage Story i 2019, da også med Adam Driver i en av to hovedroller. Driver var sist i Venezia i forbindelse med The Las Duel i fjor.

Festivalens kunstneriske leder, Alberto Barbera, har uttalt at «Baumbach har laget et originalt, ambisiøst og overbevisende kunstverk som spiller på flere registre: det er dramatisk, ironisk, satirisk. Resultatet er en film som undersøker våre tvangstanker, tvil og frykt slik de ble på 1980-tallet, men med veldig tydelige referanser til samtidens virkelighet.»

Filmen sentrerer rundt høyskoleprofessoren Jack Gladney (Driver) som har skapt seg et navn i akademia som en banebrytende innen Hitler-studier, før luftbårent giftig avfall tar over hans fiktive universitetsby. Baumbachs partner på og utenfor skjermen, Greta Gerwig, spiller hovedrollen som Gladneys kone Babbette.

I tillegg skal visstnok Jodie Turner-Smith, Don Cheadle og André 3000 dukke opp i filmen.

The Last Duel-skuespiller Jodie Comer til TBA: – Åpenbart hvorfor tematikken er relevant

HVA: Riket Exodus (regi: Lars von Trier)

MED: Bodil Jørgensen, Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark, Udo Kier, Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård og Tuva Novotny.

Skjermdump: Youtube

Endelig er den her: Lars von Triers avslutning på sin internasjonalt anerkjente kultserie fra 90-tallet. Spøkelseshistorien om sykehuset der ondskapen har fått fotfeste, og medisinsk vitenskap har sin daglige kamp med seg selv, med svenskene og det overnaturlige og uforklarlige i en blanding av skrekk og latter.

Handlingen i de første sesongene utspilte seg i en nevrokirurgisk avdeling i Rikshospitalet i København, også kalt «Riket», der både pasienter og ansatte opplever overnaturlige og bisarre hendelser. Serien fikk ulik mottakelse da den først kom, men har fått stadig større kult-status gjennom årene som har gått. Ikke minst var von Trier forut for sin tid hva gjaldt serieformatet.

I den nye sesongen søker søvngjenger Karen (Bodil Jørgensen) svar på seriens uløste spørsmål for å redde sykehuset fra sin undergang.

Riket Exodus har forventet premiere på Viaplay i 2022.  Riket del 1 og 2 har i den anledning blitt restaurert og finnes på samme strømmetjenester.

HVA: Copenhagen Cowboy (regi: Nicolas Winding Refn)

MED: Angela Bundalovic, Lola Corfixen, Zlatko Buric, Andreas Lykke Jørgensen

Angela Bundalovic i Copenhagen Cowboy. Foto: Netflix

Det er jo ironisk at den eneste andre serieskaperen som har en premiere under Venezia, er den eneste andre danske regissøren og Lars von Triers nemesis, trolig fortsatt: Nicolas Winding Refn har slått seg sammen med strømmegiganten Netflix for ny dramaserie, Copenhagen Cowboy, har Deadline rapportert. Serien beskrives som en spenningsfremkallende, neon-gjennomsyra noir og følger hovedpersonen Miu som reiser gjennom Københavns kriminelle underverden.

Prosjektet markerer Refns debut på Netflix, så vel som hans første produksjon i hjemlandet Danmark på over et tiår. Han er kjent for titler som Drive, The Neon Demon og Amazon Primes neo-noir-krimdrama Too Old to Die Young med blant andre Miles Teller i hovedrollen, og Augusto Aguilera.

«Med Copenhagen Cowboy vender jeg tilbake til fortiden min for å forme fremtiden min, gjennom en utvidelse av mine stadig utviklede alter-egoer, nå i form av min unge heltinne, Miu», har Refn uttalt om sin nye serie – og partnerskap med Netflix.

HVA: Don’t Worry Darling (regi: Olivia Wilde)

MED: Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine

Florence Pugh i Don’t Worry Darling. Foto: Warner Bros

Så var det denne her, da. Filmen som har nesten fått mer oppmerksomhet for alt dramaet som har oppstått underveis og i etterkant av innspillingen – fra påstander om utroskap, til Harry Styles’ monsterlønn over Florence Pugh, til hvorvidt Shia LaBeouf ble sparket fra settet eller om han forlot det selv. Det er visst bare å glemme presse-intervjuer med Pugh, visstnok, men filmen ser i hvert fall veldig lovende ut i traileren:

I hvert fall er dette andre langfilm fra regissør Olivia Wilde – som for mange ble et kjent fjes som den «kule» bar-eieren Alex Kelly som etter hvert ble kjæresten til Marissa (Mischa Barton) i tenårings-dramaserien The O.C. på 00-tallet. Langfilmdebuten Booksmart fra 2019 ble for øvrig kritikerrost og anbefales.

Don’t Worry Darling virker ganske så lovende etter en første titt på traileren. Ikke bare for sitt lovende cast – med Florence Pugh og Chris Pine, og for ikke å glemme Harry Styles, som også har vist seg å være en habil skuespiller for sin rolle i Dunkirk.

Sekvensene og fargekoloritten tegner et bilde av en interessant tid, en estetikk og et fargekart som virker forseggjort for en psykologisk thriller å være. Florence Pugh er jo en som virkelig kler denne typen skumle filmer –> Hallo, Midsommar <3<3

Del dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TBA
Verified by MonsterInsights