Musikken som snurrer i vår skalle mens el-bussene står og vi ser ingen vår

Skepta er aktuell med Gas Me Up. Skjermdump: Youtube

Skepta, Idles, Brittany Howard, Sega Bodega, Nia Archives med mer: Dette hører vi på nå.

På spillelista er blant andre:

Nia Archives – Crowded Roomz

Nia Archives har gjort nok innsats for det britiske klubbsoundet i fjor, med en sjarmerende stil forankra i forvrengt bass fra jamaikansk soundsystem-kultur blanda med britisk jungle, drum’n bass og frynsete neo-soul, inderlige tekster og sjelfylte stemmer, og samba-infiserte spor.

Nå er hun tilbake med Crowded Roomz, om å føle på ensomhet og fremmedgjøring på plasser med mye folk. Den sjelfylte vokalen akkopagneres med sørgmodig gitar og kledelig breakbeat som gjør at du likevel kanskje vil hive deg på dansegulvet. En låt for januar.

LES OGSÅ OM NIA ARCHIVES HER: Musikken som tente oss i 2023

Idles – Gift Horse

Bandet fra Bristol – som har blitt kalt post punk men mener de ikke er det – har gitt ut album årlig siden det kritikerroste debutalbumet Brutalism i 2017. Og de har vært my kritikerroste siden. Som oppløper til albumet Tangk, har de gitt ut tre singler, deriblant Dance med LCD Soundsytstem.

Gift Horse er siste i rekka, en kruttønne av energi, med vibrerende gitarer, hardslagende slagverk og Joe Talbots tente vokal. Kommer dessuten med denne spenstige videoen, sjekk den ut:

Skepta – Gas Me Up (Diligent) 

Som en oppvarming til albumet, har Skepta sluppet førstesingelen Gas Me Up (Diligent). 

Bildet til singelen er fjerna, eller sensurert, noe Skepta har gjort et nummer ut av:

Les mer om singelcover-saken her: Skepta trekker tilbake coverart etter spekuleringer om Holocaust-referanse

Over en simpel, fengende men smått melankolsk beat, bygget opp av lavmælte, dansbare akkorder i loop, og distinkte detaljer, legger han ut om misunnelse og konkurranse fra andre menn. Eller er det hans egen paranoia og overanalyseringer som kommer frem, i lys over å være rik, suksessfull og kjent – med snikskryt om viner du ikke kan navnet på, og middag med pen dame i Milano?

Med andre ord: Intet nytt under solen i Skeptas liv. Det påpeker han jo også selv – «Ain’t nothin’ changed except the car keys» 

Det samme må sies om hans karismartiske flow og en produksjon som fester seg lett til hippocampus, med et svært catchy refreng.

LES OGSÅ: Når jussen forveksler fiksjon med sannhet, gjør man ikke akkurat det samme som man beskylder voldsdømte rappere og kunstnere for?

Sega Bodega – Deer Teeth

Irsk-chilenske Salvador Navarrete (født i 1992), aka Sega Bodega, og grunnlegger av plateselskapet og kollektivet Nuxxe, er kjent for sine futuristiske, basstunge bidrag innen elektronika og klubbmusikk. Han blander elementer fra britisk bass og hiphop med dekonstruert klubb- og triphop og har også vært sterkt knytta til hyperpopen.

Han ble mer fremtredende som produsent for London-baserte Shygirl (som vi for lengst har lagt vår elsk på). Han ga ut sitt debutalbum, Salvador, i 2020, før andrealbumet Romeo kom året etter. Nå har han smidd et nytt spor: Deer Teeth.

Med drømmende, atmosfæriske synther åpner Sega Bodega gardinene inn til sin mørke underverden, dynka i eskapistiske harmonier og forvridd vokallek som lyder som de nesten svømmer. En behagelig beat trenger frem, veksler mellom teksturer, men blir ikke overgjort. Her er en tydelig rød tråd, ledsaget av en dansbar beat.

Sega Bodega, eller Salvador Navarrete. Pressefoto

Brittany Howard – Prove It To You

Brittany Amber Howard (født i 1988) er mest kjent som hovedvokalisten, rytmegitaristen og den primære låtskriveren i Alabama Shakes, men også bandene Thunderbitch og Bermuda Triangle. 

Arbeidet med førstnevnte band har høstet henne fire Grammy Awards, inkludert beste alternative musikkalbum. De gubbete rockistene i Rolling Stone har dessuten viet henne plass på sin liste over 250 Greatest Guitarists of All Time. Howard ga ut det kritikerroste debutstudioalbumet Jaime i 2019. Nå er hun tilbake med flere nye låter før hun slipper nytt album.

Prove It To You er en dansevillig, pulserende og dunkende kremball for all med januar-blues. Mens Brittany Howards (sedvanlige) rå, sprengkraftige røst krasjer inn i det herlig funky, tragikomsike og innbydende universet, hvis tekstlinjer snakker direkte til en slags kollektiv emo-bølge av oppgitthet over totalt dysfunksjonelle samfunn, der ingen lenger vil ha kjæreste eller barn: «I’ve never been any good at falling in love/ I fall so hard I never get up».

Ice Spice – Think U The Shit (Fart) 

Ice Spice er ikke megaspennende her, men er kvotert inn for å slenge inn en fjert i tittelen. 

Hør og abonner på spillelista – som blant annet også inneholder CKay, Megan Thee Stallion, Teezo Touchdown, Juicy J, Denzel Curry, Gjenfødt Kultur, Oxlade, Clipz, Paris Paloma, Yussef Dayes og Sainté – her:

Del dette

3 thoughts on “Musikken som snurrer i vår skalle mens el-bussene står og vi ser ingen vår

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA