The Consultant: Christoph Waltz redder ikke denne serien

Foto: Michael Desmond/Prime Video

ANMELDELSE: En skulle nesten tro Amazon Prime hadde satt seg mål om strykkarakter.

2 / 10

The Consultant (Serieskaper: Tony Basgallop)

Hvor god venn med sjefen burde du egentlig være? Og hvor langt kan og vil en sjef gå for å oppnå sine salgsmål? 

Med mystikk og spenning som hovedingredienser, stiller Amazon-serien The Consultant spørsmål som kunne vært riktig så interessant å se besvart i tv-serieformatet.

Med britiske Tony Basgallop bak roret er det kanskje også knyttet litt forventinger: Her snakker vi en serieskaper som har vært innom litt av hvert – fra velspilt drama med Benedict Cumberbatch i To the End of The Earth, til klok ransthriller i Inside Men. Og nå nylig var han aktuell med den noe undervurderte M. Night Shyamalan-produserte Servant, en psykologisk thriller som utviklet seg til å håndtere mørk humor overraskende bra. 

I The Consultant følger vi Regus Patoff (Christoph Waltz), en konsulent som kommer det app-baserte spillselskap CompWare til unnsetning etter en rystende hendelse.

Han er klar for å drive selskapet videre allerede første fot plassert innafor selskapets lokaler, noe som skaper stor forvirring og spørsmål, spesielt for assistenten Elaine (Brittnay O’Grady fra The White Lotus) og utvikleren Craig (Nat Wolff).

LES OGSÅ: The White Lotus S2: En ting har jeg lært av denne sesongen: Aldri skyld på proseccoen  

Basert på en original historie

Seriens første episode er med regissert av Fargo– og WandaVision-regissør Matt Shakman, og navigerer godt mellom å fremkalle glede, frykt og spenning. Episoden setter en standard ved å spille på en opphøyd følelse av Patoff som en mann med lumske planer om å ha kontroll over sine ansatte.

Det er en rolle skreddersydd for Christoph Waltz, bare for at han ska kunne kopiere Hans Landa med et hint av Dr. King Schultz. Og det kan fremstå som en billig måte for å redde en karakter som ikke er godt nok skrevet i utgangspunktet.

Det er ingen tvil om at serien er basert på en original historie slik den nå er i form av boka med samme navn fra 2016, skrevet av Bentley Little. Men å introdusere denne som serieformat sju år senere, og etter serier som Serverance og Mr. Robot, er det lite nytt å stille med i 2023. Og mysteriet rundt Patoff er overraskende simpelt, og det samme gjelder historien hans.

Hvordan serien svarer på kritiske spørsmål den slenger ut om arbeidsplassen i moderne tid, eller skildrer detaljer som senere kan være viktige for handlingen, er heller ikke særlig smarte eller tankevekkende.

LES OGSÅ: The Last of Us: Spiller fletta av de fleste

Snublete forsøk på maktkritikk

Det virker å være noen forsøk på kritikk av maktubalanse og psykopatiske sjefer på jobb, ved å bryte med arbeidsmiljølover selv amerikanerne burde ha, ved å lukte på sine ansatte og sånne rare ting. Men det er vanskelig å bli med på premisset i en serie som selv ikke virker å vite så mye om hvilke lover og regler som gjelder. Og der ansatte får lov til å gjøre så mye rart de vil i arbeidstiden – som å tilsynelatende stikke av fra jobb og bli borte over lengre perioder uten konsekvenser.

Troverdigheten til samtlige av karakterene strekker seg. Verst er det når Elaine presterer å være innom tre parodier i en og samme episode, og veksler mellom «sterk karrierekvinne», «jomfru i nød» og Frøken detektiv.

Det er med andre ord lite piff i krydderiet. Den karakterdrevne historiefortellingen uteblir. Det er få, om faktisk ingen jeg gidder å bry meg om – utenfor Patoff. Det hele kommer fram som en tam light-utgave av Serverance.

Kanskje den heseblesende handlingen kunne klart å puste litt, så kanskje jeg ville vært motivert til å overhode gidde å være tilstede i serien. En skulle nesten tro Amazon Prime hadde satt seg mål om strykkarakter.

The Consultant har premiere fredag 24. Februar på Amazon Prime Video. Hele sesongen blir tilgjengelig samme dag.

LES OGSÅ: Ungdommer på kjøret, drama på kjøkkenet og drama på sykehuset: Dette er årets beste serier 2022

For flere anmeldelser og skriverier, følg oss på InstaElon Musks synkende skip og Fossilfjesboka

Del dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA