Unngå Øya-bomtur med TBA: Disse vil du sannsynligvis ikke angre på at du har sett live

Wizkid, Obongjayar, Caroline Polachek, Shygirl og Pusha T. AD: Ida Madsen Hestman

Dette er våre anbefalinger.

Her er et knippe ferskere og ikke så ferske artister vi har troa på og noen navn som er litt mindre i rotasjon på scenen i Norge.

PS: Dette ikke innholdsreklame 😉 

90-talls rnb med Ojerime

Klubben, Tøyenparken, fredag 11.august

Ojerime fra Sør-London debuterte med mixtapen B4 I Breakdown 2020, og selv om hun har vært oppforstra på både Barry White og Dolly Parton, er det pur reindyrka 90-talls RnB det går i.

Soundet er også noe hun har gjort seg flid med: En evne til å innkapsle dypt, emosjonelle temaer som ressonnerer både i produksjon og en inderlig vokal, samtidig som beaten får deg til å ville omfavne dansegulvet. Vi gleder oss til å teste akkurat det.

Amapiano med Uncle Waffles

Klubben, Tøyenparken, onsdag 9.august

Amapiano er fortsatt i vinden. Uncle Waffles heter egentlig Lungelihle Zwane, er fra Eswatini og driver sitt eget label i Sør-Afrika. Hun er ikke bare blant de mest anerkjente DJene i hjemlandet, men turnerer Europa og Nord-Amerika denne sommeren og høsten, deriblant Roskilde tidligere i sommer der vi fikk sjekket henne ut.

Knepp opp skjorta før Wizkid med Uncle Waffles på Klubben!

Intim pop-klubb med Shygirl

Hagen, Tøyenparken, onsdag

Britiske Blane Muise, aka Shygirl, viser en fascinerende evne til å smelte klubbmusikk med rnb og pop. 

Hennes atmosfæriske landskap veksler mellom sjelfullt, mykt og pulserende. Hun går ut og inn av ulike versjoner av seg selv, gjerne gjennom manipulering av vokalen, og åpner stadig nye dører. 

Og når du tror du har skjønt hva som bor i Shygirls verden, dukker det opp spor som Poison, som plasserer et trekkspill midt i klubben, og minner om at natta fortsatt er full av overraskelser. Vi krysser fingra for at det også gjelder live.

Vi er Liv.e 

Hagen, Tøyenparken, torsdag

Hailee Olivia Williams fra Dallas går under det noe knotete nicket Liv.e (uttales «liv»), og vever sammen lyder inspirert av R&B, jazz, lo-fi og soul, ispedd litt vibber av UK garage.

Det psykiske og fysiske er tett forbundet, noe som understrekes gjennom instinktive, intuitive arrangementer som samtidig er utforskende. Sangene vil krølle seg og gjøre oppbrudd så fort man aner et symmetrisk, gjentakende mønster.

Liv.es uttrykk bindes sammen av den dynamiske vokalen, gjennom tilstedeværende toneskifter, stemmeforvrenging og lek med klang. Klinger det like godt i Hagen denne dagen, gjenstår å finne ut, men det lover godt.

Til Strawberry fields med TootArd

Ingensteds, lørdag 12.august

Kanskje det beste er utafor Tøyenparken? Brødrene Hasan og Rami Nakhleh fra israelsk okkuperte Majal Shams/ Golanhøydene, utgjør TootArd, og stod for årets feteste liveopplevelse på Roskilde tidligere i sommer.

Vi kommer med glede tilbake når de entrer Ingensteds og Øyanatt med sitt energiske sound, som fusjonerer arabiske harmonier, med disco, elektronika og pop. En eklektisk lydfest som også speiler den ubestemmelige tilstanden av statløshet duoen befinner seg i. Sånn sett var det kanskje ment to be at de spiller på Ingensted?

TootArd (توت أرض) betyr forresten «jordbær» på arabisk.

Syretrip med Lalalar

Blå, torsdag 10.august

Du har hørt nok Vaular, men har du hørt Lalalar? I forlengelsen av anbefalinger utafor festivalområdet, må seffo dette tyrkiske bandet nevnes.

Lalalar er fersk psykedelia fra Istanbul – syrete og cinematisk, og på et språk vi ikke forstår. Kanskje gjør det musikken enda sprøere? Det er nok av futt og ballespark innebygd i de mange cinematiske og retro arrangmentene, ispedd skitne elektroniske beats, og utgravde samples fra Anatolia.

Bonus: Diskopunk følger også med for de som har en ekstra opprørsk dansefot.

Rens ørene med Obongjayar

Hagen, Tøyenparken, torsdag 10.august

Det var kanskje gjesteverset på Little Simz’ Point and Kill som fikk navnet hans på radaren til mange. Men Steven Umoh, aka Obongjayar, har prydet låtsamarbeider og stjålet showet til flere respekterte navn som Sampha, Pa Salieu, Fred again.. og Danny Brown.

Musikken hans er vanskelig å beskrive, men kan oppsummeres som en berusende blanding av afrobeat, spoken word, alternativ soul og elektronika. Men også hiphop.

Uttrykket preges av Obongjayas romslige og nyanserte vokal. Han er en mester i tonale skifter, og veksler smidig mellom mykt og hardt, lokkende og militant. På alle måter en interessant stemme og karakter.

Turn into Caroline Polachek 

Hagen, Tøyenparken, fredag 11.august

Lengter du etter popmusikk som er like cerebral som den er catchy? Velkommen til Caroline Polacheks verden. 

Med det eklektiske albumet av året Desire, I Want to Turn Into You, har den tidligere Chairlift-vokalisten spent opp en bred palett der alt fra italodisco, Cocteau Twins, stadionrock, flamenco og trip hop til Kate Bush lurer i detaljene. 

Polachek er en opplevelse live, der hennes koreografiske og kinetiske kvaliteter – i tillegg til den der stemmen, da – virkelig kommer til syne. 

Bli varm med Ayra Starr

Vindfruen, Tøyenparken, onsdag 9.august

Med sin fortryllende vokal, er Benin-nigerianske Oyinkansola Sarah Aderibigbe, aka Ayra Starr en av de mer interessante stemme blant de mange vest-afrikanske popartistene som har tatt plass de siste åra – og som stort sett har vært prega av menn.

Ikke minst er plasseringa god som relativt tidlig ut første festivaldag: Lett tilgjengelige afropop-låter gjør det lett å la seg rive med, og nikke løs sjokket og stivheten fra den bråharde kontorhverdagen etter sommerferien.

Ayra Starr har også samarbeida med Wizkid som headliner Tøyenparken samme dag, så vi skal ikke se bort fra at også han dukker opp.

Bli sint med Daufødt 

Hagen, Tøyenparken, fredag 11.august

Hardcorepunkerne i Daufødt er ikke av typen man kaller reserverte. Godt er det. Aggresjonen og den pure energien er jævlig befriende, og går i strupen på alt og alle på en gang. 

Anslaget på deres aktuelle andrealbum Aggrotrapi er som et urskrik som passer bra nå mens Hans herjer Norge og vi forbanner menneskeskapte klimaendringer: «Når alt er på haue / Samme hva vi gjør / Vi kan spy blod og døøøø!!!»

Den aggressive ateismen som har blitt deres varemerke, kommer som verbale skudd mot kristenkonservative misjonærer/evangelister, mens gitarene lyder som vepser nå på sensommeren (hvis de overhodet har overlevd Hans).

Daufødt presenterer et forvrengt og opprørsk uttrykk, men det er også catchy og kan lett varme opp stive nakker. Eller kanskje også man trenger å ta en liggende seiltur på andres hender i været? 

Flere av låtene fra katalogen inviterer til akutte fysiske utbrudd. Så som Idealtid som er en eneste lang illsint, herlig headbanger uten vokal på 11 minutter. Andre korte spor funker som rå adrenalininnsprøytninger på linje med ubestilt kalddusj.

Laidbacke afrobeats med Wizkid

Amfiet, Tøyenparken, onsdag 9.august

Ayodeji Ibrahim Balogun, aka Wizkid, har vært en av de mest innflytelsesrike stemmene på dagens afrobeats-scene en god stund nå. I 2020 tok han for alvor steget opp med Made in Lagos, en ode til hjembyen sin. Det ble ikke bare kritikerrost, men også en kommersiell suksess.  

Med sitt siste album, More Love, Less Ego skapes en tydelig optimistisk og behagelig atmosfære, som får i gang blodpumpa og masserer øregangene.Så er det ikke minst X-faktoren ved hovedpersonen selv.

Wizkids smidige og dynamiske stemmeprakt smyger seg over rytmene, og begår elskov med blant annet jazz, amapiano og R&B. Det er et sonisk univers som oppleves grenseløst – samtidig som alt foregår innenfor egne og tydelige rammer. Resultatet er et selvbevisst, helhetlig uttrykk.

For mer afrobeats møter amapiano og myk røst, sjekk også ut Oxlade lørdag.

Pusha Ts spyttekavalkade

Vindfruen, Tøyenparken, torsdag 10.august

Med sin nådeløse og fjetrende retorikk, er Virginia-rapper Pusha T en av de mest trollbindende ordsmedene som er der ute. Terrence Thornton får det til å høres lett ut: Han kunne solgt salat til en plante, og så skrevet en kul linje om det.

Pusha Ts «coke rap» handler både om eksistensielle spørsmål og menneskets dualistiske natur, om vår selvforakt, vår egoisme og vår grådighet. Og ja, den er vel en speiling av det samfunnet Pusha T selv kjenner, men med en allmenngyldig tidløshet ved seg. Så er han er knallsterk live-performer. 

Forrige Norgesbesøk var da han holdt et forrykende show som stødig og underholdende oppvarmer for Eminem da han gjestet Oslo og Voldsløkka i 2018. La oss bare si det slik at undertegnede kom for å se Pusha T, ikke headlineren. Forventningene er mildt sagt høye når han vender tilbake til Øya, etter han sist spilte med brodern No Malice og Clipse i Middelalderparken i 2008.  

Hopp over gjerdet

Ikke bokstavelig. Men Øyapublikumet har med årene blitt stadig kjipere og gjennomsnittsalderen har økt for hvert nye år. Vi sier ikke at gamlinger er kjedelige, men bevis gjerne det motsatte. 

– Sondre Åkervik og Ida Madsen Hestman

Sjekk ut musikken og følg oss på Spotify for flere spillelister og podcasts her:

Følg oss på TiktokInstagramTwitter og Fjasboka

Del dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA