Sjelfull afrobeats, Isah på nattvakt, Stormzy og Fredo om «toxic masculinity» – og Little Simz med idésprengt musikkvideo: Dette hører vi på nå

Stormzy i musikkvideoen til Toxic Trait med Fredo, produsert av Dave. Skjermdump: Youtube

Dette snurrer i vår overopphetede svette skalle akkurat nå.

Isah – Natt etter natt

Gullstrupen fra Stavanger har sluppet debutalbum. Siden debuten med Karpe, har vokalteksturen vært det som først og fremst har gjort Isah til en spennende artist, og den flekser han hardt og inderlig på Natt etter natt.

Låta er en skikkelig rnb-hit, som får det til å dunke i hele kroppen, og gir assosiasjoner til de mest cheesy og fuktige sjangertungvekterne, som Usher og Chris Brown. Låta er også produsert av LA-baserte Santell (som også har produsert for Usher, samt Rita Ora, Madonna, og norske Lido og Stig Brenner).

LES OGSÅ: Rambow albumdebuterer med mengder av glimt i øyet

Asake – 2:30

Asake, også kjent som Mr. Money er en av mange popartister fra Nigeria som klatrer raskt på stjernestigen. Han har bakgrunn som danser – i tillegg til en utdannelse fra prestisjetunge Obafemi Awolowo-universitetet.

Nylig kom han sluppet nytt album: Work Of Art, med en 14 danse-karameller, for det meste sentrert rundt hans eget liv.

2:30 er en lett og luftig amapiano/ afro-fusion-produksjon som godt kler den svette tilværelsen – enten det er snakk om den høye temperatur der ute, eller under topplokket. En låt som i kraft av sine arrangementer, både er avslappende og chill, samtidig som den har et raskt tempo – og fiolin.

LES OGSÅ: Spennende navn innen house, techno, rnb og UK garage til Øyas Klubben

Coi Leray – Run It Up

«I guess you don’t want the truth». Den relativt ferske Coi Leray Collins kjører breibeint still med stødig vokalteknisk presisjon, flow og tilstedeværelse, over en rå, frartsfylt, tilgjengelig beat som er lett å få på hjernen. Run It Up virker å handle om å ikke la seg emosjonelt rive med når man har sex med noen, og kjipe fyrer som «ikke vil forplikte seg» til noe.

Swimming Paul – Fknow It

«I guess I fucking love it/ I guess she fucking knows it/ Sometimes I wish I could explain». Vokal-samples klistres over en pulserende klubblåt som spinner sakte mot en åpen himmel. Swimmin Paul har snekra sammen en låt som sakte bygger opp til full ekstase-synth med en varm bass i bånn, og nikk til Fred again… Fknow It er en alt for lett låt å like, for sin oppstemte, men atmosfæriske og danse-inviterende tone.

LES OGSÅ: Klubbglade rytmer og tunge tekster: Dette hører vi på nå

Stormzy + Fredo – Toxic Trait

Stormzy har teamet opp med Fredo på en Dave-produsert låt som flanerer rundt hva som er et mannlige såkalt toxice trekk. Stormzy snakker om stolthet i viktigheten av å skille seg ut, og ber om tilgivelse til Greta Thunberg for lite klimavennlig livsstil, sitter Fredo hos psykologen og forteller at han forveksler skytevåpen med kvinner, og besettelsen av statusobjekter – kort sagt mye som er en gjenganger i ganske mye rap, kall det et sjangertrekk. Og ganske friskt og interessant løst – ikke minst i videoformatet:

CKay + Joeboy – Capture my soul

Den nigerianske popartisten Chukwuka Ekweani, bedre kjent under artistnavnet Ckay (stilisert CKay), eksperimenterer mellom afronbeats og laidback, sjelfull pop. Nylig re-utga han fjorårets album, Sad Romance, med et par nye spor, deriblant Capture My Soul med den nye hitmakeren av afrobeats, Joeboy (som også kom med album nylig, Body & Soul i mai).

Det ble mye sjel her, men det er det også når de to artistene teamer oppmed harmonerende vokaler over distinkte, men myke rytmer, under en imaginær synkende sol.

PODCAST: Kids in Crime-regissør Kenneth Karlstad om moral, estetikk og fitte

Ny insane musikkvideo fra Little Simz til låta Gorilla

Little Simz har delt en ny musikkvideo til Gorilla fra hennes siste album, No Thank You, som kom ut ved slutten av fjoråret. Gorilla er Simz’ eget bidrag til katalogen av «startet from the bottom» rap-hymner, pryda av hennes rå flow, mektige messingblåsere og boom bap-trommer, snekra sammen av sin faste produsent, Inflo. Nå har sporet fått sin visuelle motpart i en mildt sagt inspirerende musikkvideo.

For det første: Alt her er jo et godt koreografert, symmtrisk og planlagt bilde. For noen tablåer.

Bare for å illustrere via noen raske skjermdumps fra en førstegangstitt:

Ganske nice bruk av lys og grading. Eller hva med det her, hvor hun synger liggende på rullende skateboard ned en tunnell og holder poseringa intakt, mens andre tryner rundt henne i bakgrunnen:

Eller hva med disse optisk lekende skuddene her:

Og her, litt mer lek med levende lagvise bilder oppå hverandre:

Sjekke denne gjengen her:

Litt mer lek med kontraster og det gyldne snitt-plassering i bildet:

Og litt posering på den britiske landsbygda med baseballcaps og dress:

Hvem trenger trapper, når man bare kan fly litt:

Eller bare se hele videoen:

Sjekk for øvrig ut spillelista vår her:

Del dette

2 thoughts on “Sjelfull afrobeats, Isah på nattvakt, Stormzy og Fredo om «toxic masculinity» – og Little Simz med idésprengt musikkvideo: Dette hører vi på nå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA