Aurora og Roskildefestivalen donerer over 700.000 kroner til arbeid mot kroppspress

Bestemmer donasjonsgave: Aurora. Pressefoto: Roskilde festival

– Vi forsøker å sammenligne oss med umulige og falske standarder.

Når Roskildefestivalens 130.000 deltakere samles på festivalen, deltar de i en innsamlingsaksjon der formålet er å støtte barns og unges muligheter, håp og drømmer. Hele festivalens overskudd doneres hvert år til dette formålet.

I år har festivalen invitert Aurora, som spiller på den Orange scene fredag, til å velge hvem festivalen skal donere overskuddet sitt til. Valget har falt på Sex & Samfund som arbeider med kjønn, kropp og seksualitet.

Donasjonen er på en halv million danske kroner, noe som tilsvarer litt over 772 000 norske kroner.

Med donasjonen får Sex & Samfund mulighet til å fortsette sitt arbeid med å rette fokus på hvordan kroppsidealene på sosiale medier påvirker unges forhold til egen kropp og trivsel.

LES OGSÅ: Sophies siste album gis ut posthumt senere i år

LES OGSÅ: Eksplosjoner i hjertet: De bånd som (ikke) binder oss 

Når Roskildefestivalens 130.000 deltakere samles på festivalen, deltar de i en innsamlingsaksjon der formålet er å støtte barns og unges muligheter, håp og drømmer. Hele festivalens overskudd doneres hvert år til dette formålet. Foto: Kim Matthäi Leland

Virkelighetens kropper er forskjellige

– Jeg mener verden er på vei et farlig sted når det kommer til vårt selvbilde og vår evne til å lære å elske oss selv for dem vi er, uttaler Aurora i en pressemelding fra festivalen.

Selv er bergenseren aktuell med det kritikerroste albumet What Happened To The Heart, der hun dykker ned i temaer som nettopp kropp og det menneskelige sinnets sårbarhet.

Hun mener det er behov for å korrigere kroppsidealene mange unge møter på sosiale medier, og derfor er arbeidet til Sex & Samfund viktig:

– Mye av det vi ser online og sammenligner oss med, er ikke engang ekte. Vi forsøker å sammenligne oss med umulige og falske standarder. Og jeg tror på at jo mer vi lærer å akseptere og holde av oss selv og akseptere at vi alle er forskjellige, desto morsommere har vi det i vår kropp, med vår seksualitet og i livet generelt, uttaler Aurora.

LES OGSÅ: Sett og hørt på Primavera Sound

LES OGSÅ: Love Lies Bleeding: Boling, sex og hockeysveis!

Roskildefestivalen er non-profit og alt av overskudd fra festivalen går til humanitært, ideelt og kulturelt arbeid til beste for spesielt barn og unge. Her fra Kendrick Lamar-konserten i 2023. Foto: Flemming Bo Jensen.

Trivsel online

Sex & Samfund har i mer enn 60 år kjempet for retten til å bestemme over egen kropp, og er i dag bredt kjent for initiativet «Uke Sex», en årlig undervisningskampanje rettet mot grunnskoleelever over hele Danmark.

«Skjermkropp» var temaet for årets «Uke Sex». Her veiledet de blant annet foreldre og lærere i å snakke med barn og unge om kropp, sammenligningskultur og kroppsidealene på sosiale medier.

Donasjonen gjør det mulig for organisasjonen å fortsette arbeidet med et tema som er relevant for mange barn og unge.

– Vi vet at unge påvirkes negativt når de utsettes for «Skjermkroppen» og de filtrerte kroppene. For selv om de vet at det ikke er naturlige kropper, får de lyst til å endre sin egen kropp, sier Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

– Å bli valgt til å motta en donasjon fra Roskildefestivalen gir oss en tro på og tillit til at vi er på rett vei og muligheten til å fortsette arbeidet. Det kommer til å gjøre en forskjell.

LES OGSÅ: Ungdommer ble ikke tatt på alvor på 90- og 00-tallet, heller. Derfor er dette kanskje aller mest en hyllest til en av verdens viktigste ungdomsfilmer

LES OGSÅ: Er Bridgerton Shein for historieinteresserte?

Tradisjon med donasjon

Roskilde Festival har tidligere gitt Orange Donasjoner sammen med Africa Express, Bikstok Røgsystem, Blæst, Bruce Springsteen, Dua Lipa og Metallica. Tidligere mottakere er blant andre Børns Vilkår, Headspace og Sind Ungdom.

Siden 1971 har Roskildefestivalen samlet generasjoner av unge mennesker rundt musikk, kunst og fellesskap. Roskildefestivalen er organisert av Roskilde Festival Association og skapt av 30 000 frivillige.

Festivalen er non-profit og alt av overskudd fra festivalen går til humanitært, ideelt og kulturelt arbeid til beste for spesielt barn og unge.

Roskilde Festival 2024 finner sted fra 29. juni til 6. juli. Les mer om alle artistene her.

Kulturplattformen TBA vil være tilstede og dekke festivalen.

Følg vår dekning fra Roskilde med mer på TiktokInstagramBlueskyX og Fjasboka

Del dette

3 thoughts on “Aurora og Roskildefestivalen donerer over 700.000 kroner til arbeid mot kroppspress

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA