Prosjekt pappa stakk av med to priser, Gullstolen til Homage au pair under Kortfilmfestivalen

Prosjekt Pappa handler o pappaen til Camilla som er en sjekkeartist som lærer andre menn hvordan de kan lykkes på Tinder. Foto: Petter Blix

Prosjekt Pappa handler o pappaen til Camilla som er en sjekkeartist som lærer andre menn hvordan de kan lykkes på Tinder. Foto: Petter Blix

Se fullstendig liste over årets vinnere her.

Prosjekt pappa av Camilla Stefanie Jämting stakk av med hele to gjeve priser under lørdagens prisutdeling på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Her vant filmen både Gnistprisen og Kritikerprisen.

Agurk av Harald Furuholmen ble kortlistet til Amanda og fikk prisen for beste produksjonsdesign, mens Kari Holtans Homage au pair vant den gjeveste prisen: Gullstolen.

LES OGSÅ: Tits, ubehag og fartsfylte montasjer: Her er våre favoritter fra Kortfilmfestivalen 2023

Fullstendig liste over årets vinnere:

Timeglasset:

Tyrannen, skrevet av Kristin Jess Rodin og Eirik Svensson

Juryen bestod av: Miriam Sunde og Kjersti Ugelstad.

Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 15.000 kroner går til en eller flere manusforfattere som står bak en fiksjons- eller novellefilm i konkurransen for norsk kortfilm.

Smerteterskel av Marianne Ulrichsen fikk hederlig omtale av filmkritikerjuryen.

Filmkritikerprisen

Prosjekt Pappa, regi: Camilla Stefanie Jämting:

«En film med eksepsjonelle karakterer som kombinerer letthet og humor med sterke følelser, dybde og kompleksitet, med varierte stilistiske grep – men med et imponerende helhetlig uttrykk.» heter det blant annet i begrunnelsen.

«En fortelling om ulikhet, lengselen etter å bli sett og anerkjent av våre nære og kjære, og en undersøkelse av de komplekse politiske strukturene som definerer både samfunnet og personlige forhold.»

«Den er en intim og personlig historie som strekker seg langt utover det private og selvsentrerte – selv om selvsentrerthet definitivt er et av temaene som tas opp i denne sjarmerende og dypt rørende dokumentaren fra et spennende nytt talent.»

Hederlig omtale: Smerteterskel, regi: Marianne Ulrichsen

Juryen bestod av: Aleksander Huser, Jan Storø og Ida Cathrine Holme Nielsen.

Filmkritikerprisen ble utgitt i form av et kunstverk til en norsk kortfilm i konkurranse.

LES OGSÅ: Årets beste nordiske kortfilmer 2023

Agurk fikk to utmerkelser, deriblant fagprisen for produksjonsdesign, og hederlig omtale av hovedjuryen og ble kortlistet til Amanda.

Norsk filmforbunds fagpris:

Agurk, ved produksjonsdesigner Madeleine Kinney

I jurybegrunnelsen heter det:

«Norsk filmforbunds fagpris går til en som har betydelig utmerket seg i sitt bidrag til filmens detaljrike og stemningsfulle bruk av rom og farger. 

Produksjonsdesign i denne filmen er ikke bare estetisk tiltalende, men òg narrativ på en svært presis måte. Gjennom den blir vi kjent med hovedpersonens ensomme tilværelse, hvilket gjør den emosjonelle utviklingen hans desto mer gripende.»

Juryen bestod av: Jon Endre Mørk, Luise Nes, C. S. Nicholson.

Norsk filmforbunds fagpris er på 15.000 kroner og går til en person som representerer ypperlig faglig innsats blant de norske filmene i konkurranse. 

LES OGSÅ: Love Lies Bleeding: Boling, sex og hockeysveis!

Ungdomsprisen:

Pisko The Crab Child Is In Love, regi: Makoto Nagahisa

Ungdomsprisen deles ut av en ungdomsjury bestående av elever fra Dahlske videregående skole i Grimstad. Denne prisen går til en film i internasjonal konkurranse.

Kortfilmfestivalens Ungdomspris består av 5.000 kroner gitt av Grimstad kommune og deles ut av en jury bestående av elever fra Dahlske videregående skole, til en film i internasjonal konkurranse.

LES OGSÅ: Lagde trilogi om ungdomsopprør på 00-tallet til samtidas «stygge» estetikk og Deathhammer

Gullstolen for beste kortdokumentar:

Under land, regi: Sebastián Duque R

«Juryen ble betatt av denne formelt velartikulerte fortellingen med mange lag, som forteller om nedarvet toksisitet gjennom to kvinner fra et lite samfunn som blir bitre motstandere», heter det i jurybegrunnelsen.

«På utsøkt vis skildrer filmskaperen de uhyggelige prosessene som igangsettes på og av lerretet, mens vi samtidig får innsikt i den overordnede kulturelle og religiøse konteksten.»

Hederlig omtale: The Sketch av Tomas Cali

Juryen bestod av: Sonja Baksa, Fabien Greenberg, Melanie Miller, Shane Smith, Nataša Urban.

Vinneren av Gullstolen for beste korte dokumentar mottar 50.000 kroner. Vinneren kvalifiseres til vurdering for en Oscar®-nominasjon for Best Documentary Short Subject, såfremt filmen oppfyller alle de øvrige kravene The Academy® har til filmer som blir nominert.

LES OGSÅ: Håndtering av udøde-regissør: – Det blir fort for teit. Det er bedre at de dreper off screen

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm:

There Are People In The Forest, regi: Szymon Ruczynski

Hederlig omtale: Sylvia Homawoo for hennes rolle i The Distance Between Us av Leo Fontaine.

Juryen bestod av: Mélissa Bouchard, Laurence Boyce, Marius Matzow Gulbrandsen, Bartholomew Sammut, Geir Ørnholt.

Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm mottar 50.000 kroner. Vinneren kvalifiseres til vurdering for en Oscar®-nominasjon for Best Short Film, Live Action or Animated, såfremt filmen oppfyller alle de øvrige kravene The Academy® har til filmer som blir nominert.

LES OGSÅ: Vold, utenforskap, djevler og dyr: Se noen av filmene fra årets Amandus Blikkfang her

Gullstolen for beste musikkvideo:

Vinner: Avanti – Honningbarna, regi: Sander August Dahl

Hederlig omtale: Blindspot of a Seed – Colin John, regi: Colin John Åsdam

I jurybegrunnelsen heter det blant annet at musikkvideoen «treffer som et knyttneveslag, både musikalsk og visuelt, som formidler energien i musikken, og temperamentet i teksten godt. Rytmisk timing og aktiv bruk av utsnitt bidrar til å gjøre filmen til en suggererende opplevelse. Dessuten opphøyer den et deprimerende gjenkjennelig scenario, og tilfører det uventet livskraft.»

Juryen bestod av: Marina D. Richter, Brwa Vahabpour, Viviana Vega.

Vinneren av Gullstolen for beste musikkvideo mottar 50.000 kroner, gitt av Oslo Fotokunstskole.

Terje Vigen-prisen:

Sivil ulydighet, regi: av Thomas Østbye

«Denne lange kortfilmen forteller en presserende historie på gripende, men disiplinert vis, og føles som den varer bare halvparten av sin faktiske spilletid. Filmen dokumenterer en bevegelse som er både høyst synlig og svært misforstått, fra orkesterplass på frontlinjen», heter det i jurybegrunnelsen.

Videre står det:

«Selv om klimakrisen er den største globale utfordringen i vår livstid er det sjelden den blir skildret med et slikt nivå av dramaturgisk intelligens og narrativt talent. Ut av et hav av karakterer, demonstrasjoner og aksjoner stiger et edruelig, men inspirerende portrett av en generasjon som slåss med nebb og klør for en framtid som burde ha vært deres fødselsrett».

Juryen bestod av: Emily Doe, Grainne Humphreys, Jessica Kiang, Céline Roustan, Henrik Zwart.

Terje Vigen-prisen består av en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam og 10.000 kroner gitt av Grimstad kommune. Prisen går til en norsk kortfilm eller kortdokumentar i konkurranse.

LES OGSÅ: Skjønnheter og udyr i Furiosa: A Mad Max Saga

Hederlig omtale og kortlistet til Amanda-pris:

Agurk, regi: Harald Furuholmen

«En øm og humoristisk hymne for alle som lengter etter å trekke seg unna verden, men som finner ut at verden simpelthen ikke vil la dem være i fred – og at det kanskje til og med kan være bra? Denne sjarmerende fortellingen er bevis for kraften som ligger i små gester», heter det i jurybegrunnelsen.

«I en tettpakket leilighet kjemper vår usannsynlige helt for å gjøre sitt lille rede motstandsdyktig mot fordømmelse fra samfunnet, familie og hans egne følelser av utilstrekkelighet. But det betyr at han også kutter ut alt det som er bra, som snillhet, blå himmel, kirsebærblomster og den sporadiske gaven som er menneskelig kontakt som kan komme i formen av en liten salat-grønnsak.»

Juryen bestod av: Emily Doe, Grainne Humphreys, Jessica Kiang, Céline Roustan, Henrik Zwart.

Gullstolen for beste norske kortfilm:

Homage au pair, regi: Kari Holtan.

I jurybegrunnelsen heter det:

«Mellom kun tre personer i ett enkelt rom kan det eksistere et nærmest uendelig nettverk av forbindelser, motvilje og misforståelser. Vinnerfilmen retter et ironisk, observerende blikk over et slikt rom, med en teft for ugagn som gir en leken, absurd «edge» til selv den mest bitende innsikt. Så vris filmen uventet over fra ett register til et annet, og dette mesterstykket av en kortfilm blir til en brekkstang som åpner en helt Pandoras eske av kulturell og klassebasert dynamikk ettersom en hjemlig setting viser seg også å være en arbeidsplass hvor vår uttrykkelig uttrykksløse heltinne er ikke helt en tjener, men heller ikke helt en gjest.»

Juryen bestod av: Emily Doe, Grainne Humphreys, Jessica Kiang, Céline Roustan, Henrik Zwart.

Vinneren av Gullstolen for beste norske kortfilm mottar 50.000 kroner gitt av Agder fylkeskommune og kvalifiseres til vurdering for en Oscar®-nominasjon for Best Short Film, Live Action or Animated, såfremt filmen oppfyller alle de øvrige kravene The Academy® har til filmer som blir nominert.

LES OGSÅ: Er Bridgerton Shein for historieinteresserte?

Gnistprisen:

Prosjekt Pappa, regi: Camilla Stefanie Jämting

I jurybegrunnelsen heter det blant annet:

«Filmskaperen gjør en dypt personlig historie til noe universelt: Behovet for å forstå og nå inn til sine foreldre. Hennes uredde og kunstnerisk vågale portrettering av en utradisjonell far flommer over av kreativitet og autentisitet. Publikum blir også involvert i dette far-datter-forholdet, hvor de begge leter etter gjensidig kjærlighet.»

Juryen bestod av: Tore Tomter, Kari Nøst Hegseth, Terje Dale.

Vinneren av Gnistprisen mottar 50.000 kroner gitt av Altibox, samt markedsføring og distribusjon av vinnerfilmen på Altibox’ strømmetjeneste. Prisen går til en norsk filmskaper som avslører en særskilt dristighet og et skapertalent som Altibox ønsker å hedre og støtte videre.

*Rettelse av feil i opprinnelig pressemelding fra Kortfilmfestivalen og uttalt fra scenen under utdeling om at Agurk er nominert til Amanda. Filmen er kortlistet til denne prisen. Rettet 18.juni 12.35.

LES OGSÅ: The Boys S4: Favorittgutta er tilbake og gønner på med Compound V-overdose

Følg oss på TiktokInstagramTwitter og Fjasboka

Del dette

2 thoughts on “Prosjekt pappa stakk av med to priser, Gullstolen til Homage au pair under Kortfilmfestivalen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA