Internasjonale filmnavn med offentlig brev i Cannes: «Grusomhetene i Gaza må ikke ties»

Javier Bardem, Viggo Mortensen, Adèle Exarchopoulos, Susan Sarandon, Ruben Östlund er blant navnene som har signert brevet som ber filmbransjen om å ikke tie om Gaza.

CANNES FILMFESTIVAL: Mer enn 350 filmpersonligheter fra hele verden, inkludert skuespillerne Richard Gere, Susan Sarandon og Javier Bardem, har publisert et åpent brev der de fordømmer stillheten over Israels pågående angrep i Gaza.

«I Cannes må ikke grusomhetene i Gaza ties» lød overskriften på brevet som ble publisert på nettsiden til den franske avisen Libération mandag, kvelden før den internasjonale filmfestivalen i Cannes offisielt startet.

Drept i israelsk luftangrep

Brevet innledes med «For Fatem», og er til minne over den 25 år gamle Gaza-kunstneren og fotojournalisten Fatima Hassouna, og som var hovedpersonen i ett av filmene på årets Cannes-program: Put Your Soul On Your Hand And Walk.

Den unge kvinnen ble drept i et israelsk luftangrep i midten av april, bare 24 timer etter at det ble annonsert at dokumentaren som utforsker livet hennes på Gazastripen skulle ha sin verdenspremiere i Cannes.

Ti av slektningene hennes, inkludert hennes gravide søster, ble drept i det samme angrepet.

«Som utøvere og kulturarbeidere kan vi ikke forbli stille mens det pågår et folkemord i Gaza og denne ubeskrivelige nyheten rammer våre lokalsamfunn hardt», står det blant annet i brevet.

Stills fra filmen Put Your Soul On Your Hand And Walk. Pressefoto

«Hvorfor denne stillheten?»

Brevet trakk også frem den palestinske filmskaperen Hamdan Ballal, medregissør av den Oscar-vinnende dokumentaren No Other Land, med Yuval Abraham, Basel Adra og Rachel Szor, som ble angrepet av israelske bosettere og deretter kidnappet av den israelske hæren i slutten av mars, før han ble løslatt etter internasjonalt press.

«Oscarakademiets mangel på støtte til Hamdan Ballal utløste et raseri blant deres egne medlemmer, og akademiet måtte offentlig be om unnskyldning for sin passivitet», heter det videre i brevet som skriver videre: «Vi skammer oss over slik passivitet».

«Som kunstnere og kulturaktører kan vi ikke forbli stille mens folkemord finner sted i Gaza og denne ufattelige nyheten rammer våre lokalsamfunn hardt.

Hva er poenget med profesjonene våre om ikke det er for å ta lærdom av historien, lage filmer som er engasjerende, hvis vi ikke er tilstede for å beskytte undertrykte stemmer? Hvorfor denne stillheten?».

Brevet avsluttet med en oppfordring om å stå sammen mot hat, dehumanisering og fascisme: «La oss avvise propagandaen som stadig koloniserer fantasien vår og får oss til å miste følelsen av menneskelighet».

Les brevet i sin helhet, oversatt til norsk:

«For Fatem

Fatma Hassona (Fatem) ble 25 år.  

Hun var en palestinsk frilansjournalist. Hun ble utsatt for et målrettet drap av den israelske hæren den 16. april 2025, dagen etter at det var blitt annonsert at Sepideh Farsis film, Put Your Soul On Your Hand And Walk, hvor hun var stjernen, hadde blitt valgt ut til ACID-seksjonen på filmfestivalen i Cannes.

Hun skulle til å gift deg.

Ti av hennes slektninger, inkludert hennes gravide søster, ble drept i det samme israelske angrepet.

Siden de forferdelige massakrene 7. oktober 2023, har ingen utenlandsk journalist fått tillatelse til å komme inn på Gazastripen. Den israleske hæren driver målrettede angrep på sivile. Mer enn 200 journalister har blitt drept. Skribenter, filmskapere, kunstnere blir brutalt myrdet.

Ved utgangen av mars, ble den palestiske filmskaperen Hamdan Ballal, som vant en Oscar for filmen No Other Land, sammen med regissørene Yuval Abraham, Basel Adra og Rachel Szor, brutalt angrepet av israelske bosettere og kidnappet av hæren, før han ble løslatt etter internasjonalt press.

Oscar-akademiets fraværende støtte til Hamdan Ballal skapte et raseri blant deres egne medlemmer og akademiet måtte offentlig unnskylde sin passivitet.

Vi skammer oss over slik passivitet.

Hvorfor er det slik at kinoen, det som er grobunnen for sosialt engasjertment og arbeid, ser ut til å være så likegyldig til virkelighetens skrekk og undertrykkelse som våre søstre og brødre lider under?

Som utøvere og kulturarbeidere kan vi ikke forbli stille mens det pågår et folkemord i Gaza og denne ubeskrivelige nyheten rammer våre lokalsamfunn hardt.

Hva er poenget med profesjonene våre om ikke det er for å ta lærdom av historien, lage filmer som er engasjerende, hvis vi ikke er tilstede for å beskytte undertrykte stemmer? Hvorfor denne stillheten?

Hvorfor denne stillheten?

Ytre høyre, fascisme, kolonialisme, anti-trans og anti-LGBTQIA+, sexistiske, rasistiske, islamofobe og antisemittiske bevegelser fører en kamp på ideenes slagmark, de angriper forlag, kinoer og universiteter, og derfor har vi en plikt til å kjempe imot.

La oss nekte å la kunsten vår være medskyldig til det verste.

La oss reise oss opp.  

La oss sette ord på virkeligheten.

La oss i fellesskap våge å se på det med presisjonen fra våre følsomme hjerter, slik at det ikke lenger kan ties og dekkes til.

La oss avvise propagandaen som stadig koloniserer fantasien vår og får oss til å miste følelsen av menneskelighet.

For Fatem, for alle de som dør i likegyldighet.

Kinoen har en plikt til å bære deres budskap, til å reflektere våre samfunn.

La oss handle før det er for sent.»

Følg oss på TiktokInstagramBluesky og Fjasboka

LES OGSÅ:

Del dette
Kulturplattformen TBA